Koda predmeta
P 13

Tip predmeta
Prosto izbirni
 
Študijsko leto izvajanja predmeta
2.

Število kreditnih točk
10

Splošni cilji
-    spozna osnovna kulinarična načela, skupine živil ter trende v kulinariki;
-    spozna temeljne kuharske tehnike in tehnologijo ter osnove organizacije dela v kuhinji;
-    razume potrebe po varovalni in uravnoteženi prehrani za ohranitev vitalnosti;
-    nauči  se načrtovanja standardnih in dietnih jedilnikov za različne ciljne skupine in za strokovno vključevanje alternativnih oblik prehrane za različne ciljne skupine;
-    spremlja novosti na strokovnem področju o varovalni, uravnoteženi prehrani in funkcionalnih živilih in jih zna vključevati v načrtovanje jedilnikov.

Predmetno-specifične kompetence
V predmetu si študent poleg generičnih pridobi naslednje predmetno-specifične kompetence:
-    pozna osnovne kuharske postopke in organizacijo dela v kuhinji;
-    pozna pomen lokalnih produktov različnih kakovosti in njihovo vključevanje v ponudbo;
-    umešča izbrane dietne jedilnike v različnih življenjskih obdobjih;
-    informira o vrsti hranil z zdravju koristnimi učinki in svetuje primerno vključevanje v prehrano in svetuje o uporabi funkcionalnih živil v prehrani;
-    pozna in informira uporabnike o alternativnih oblikah prehrane, ter svetuje in sodeluje pri izvedbi analize in izdelavi načrta prehranskih navad uporabnika velneških storitev;

Način izvajanja predmeta
Predavanja in laboratorijske vaje.

Načini preverjanja znanja
Priprava in izdelava projektne naloge z zagovorom. Pisni izpit.
Pogoj za pristop k izpitu je oddaja enega delovnega poročila vaje ali projekta.

Priporočena literatura


Predavatelj/ica
Tatjana Šubic
Jože Zalar

Jezik poučevanja
slovenski jezik