Potočnik Gregor, Podobnik Alen, Peklenk Eva

Škampov in avokadov namaz, marinirani škampovi repki, pastinakov čips, kandirana pomarančna lupina, redukcija škampovih oklepov z mandarininim sokom ter melona kuhana v portu





 

0.25 kg škampovih repkov
0.25 kg Philadelphie
0.09 kg masla
0.05 limonine lupinice in sok
koprc svež
sol in poper
Škampov (hladni) namaz: priprava: cca. 15 min
Očiščene škampove repke skuhamo v slanem kropu, jih odcedimo, zmiksamo v multipraktiku in jim dodamo sirni namaz, temperirano maslo, limonin sok in lupinico ter začinimo po okusu.
Tako pripravljen namaz damo v posodico zavijemo v pvc-folijo in postavimo v hladilnik, da se masa ohladi.
Pred serviranjem oblikujemo žličnike v velikosti čajne žličke, lepo garniramo. 
 
1 cel avokado
0.06 l limoninega soka
malo olivnega olja
sol in poper
Avokadov namaz: priprava cca. 10 min
Avokadu odstranimo meso, damo v mikser in vse sestavine dobro zmešamo skupaj, tako da dobimo gladko maso, po potrebi precedimo. Pred serviranjem damo maso v dresirno vrečko, lepo garninamo.
 
0,25 kg škampovih repkov
0.09 l oljčnega olja
malo limonine lupinice in sok
sol
Marinirani škampovi repki: priprava cca. 5 - 7 min
Škampove repke očistimo, tako da jim odstranimo lupino in drobovje. Vse sestavine damo skupaj, limonin sok dodamo na koncu, prav tako solimo tik pred serviranjem.
Lepo garniramo. 

pastinak
olje za cvrtje
sol
Pastinakov čips: priprava 10 - 12 min
Pastinak operemo, olupimo in narežemo na zelo tanke rezine, če imamo na voljo salamoreznico, jo uporabimo. Olje segrejemo na 140-150°C in ocvremo pastinak. Ko je zlato rumen oz. hrusta vzamemo iz olja in položimo na papirnato brisačko, da popije odvečno olje, solimo.

cela bio pomaranča
0.1 kg sladkorja
0.1 l Vode
malo cimeta- mleti

Kandirana pomarančna lupina: priprava 12 min
Pomarančo dobro operemo olupimo in lupino narežemo na tanke rezance skuhamo v vodi, ki smo ji dodali sladkor in cimet. Ostalo pomarančo lepo narežemo in serviramo na krožnik svežo.

škampovi oklepi, ki so nam ostali.
0.05 kg šalotke
0.1 l belega vina
mandarinin sok
0.1 l vode
0.01 kg masla
sol

Redukcija škampovih oklepov z mandarininim sokom: priprava 15 min
Na oljčnem olju prepražimo lupine, jih odstranimo in na tej isti maščobi prepražimo šalotko, zalijemo v vinom in reduciramo do sirupa. Dodamo lupine in vodo, spet reduciramo do željene teksture. Na koncu dodamo sok mandarine začinimo in lahko malo zgostimo s škrobom. Precedimo in nalijemo v majhen 0,03 dl kozarček, da lahko gost poizkusi.

0.5 kg melone
0.1 l porta
0.05 kg sladkorja
malo soli

Melona kuhana v portu: priprava 15 min
Melono oblikujemo v kroglice. Naredimo svetlo karamelo, dodamo melono na hitro popečemo in zalijemo z vinom. Kuhamo, da melona postane mehka. Omako pa reduciramo, da se zgosti in jo ohladimo.


Redkvice in svež koprc nam bosta služila kot dekoracija.