Syu Poropat

Jogurtov mousse z jagodami in biskvitom kremnega sira




0,5 dcl  navadnega jogurta
0,5 dcl stepene sladke smetane
lupinica 1/2 limone
20 g sladkorja
1 list želatine
Jogurtov mousse
Želatino namočimo v ledeni vodi. Sladkor, limonino lupinico in jogurte segrejemo na 50 stopinj in v njem stopimo želatino. Ohladimo in vmešamo stepeno sladko smetano. 2 žlici moussa si prihranimo. Mousse nabrizgamo v silikonske modelčke (pol krog) in zmrznemo.
 
20 g jagodnega pireja
20 g jagod
Jagodna sredica
Jagode narežemo na majhne kocke, zmešamo s pirejem.
Mousse vzamemo iz zamrzovalnika. Z žlico naredimo luknjo na sredini in vlijemo jagodno sredico. Prekrijemo s preostankom moussa in popolnoma zamrznemo.
 
50 g bele čokolade
80 g sladke smetane
2 g želatine
Glazura iz bele čokolade
Belo čokolado stopimo. Želatino namočimo in jo nato stopimo v segreti smetani. Vmešamo v stopljeno čokolado.
Zmrznjen jogurtov mousse vzamemo iz zamrzovalnika in ga oblijemo s čokoladno glazuro. Pustimo, da se odtali.
40 g kremnega sira
30 g masla
30 g sladkorja v prahu
1 jajce-ločeno
1 žlica moke
3 g pecilnega praška
1 čajna žlička mletega cimeta
Biskvit iz kremnega sira
Kremni sir, maslo, sladkor v prahu in rumenjak penasto stepemo. Iz beljaka stepemo trd sneg. Sneg vmešamo v mešanico kremnega sira in dodamo moko s pecilnim praškom. Pripravljeno testo razdelimo na dva dela. V polovico vmešamo še cimet v prahu. Vlijemo v majhne modelčke in pečemo na 180 stopinj 25 minut. Ohladimo.


40 g moke
10 g cimeta
20 g sladkorja
30 g masla


Cimetov crumble

Vse sestavine skupaj zgnetemo v drobtine. Pečemo na 180 stopinj 8 minut. Ohladimo.

200 g malinovega pireja
20 g sladkorja
1 g agar agarja


Malinov coulis
Malinov pire segrejemo. Sladkor in agar agar zmešamo in vmešamo v malinov pire. Zavremo. Ohladimo. Ohlajen coulis zmiksamo s paličnim mešalnikom in uporabimo.

1 dcl sladke smetane
30 g jagodnega pireja

Jagodna krema
Sladko smetano stepemo in vmešamo stopljen jogodni pire.

6 malin
1 dcl vode
50 g sladkorja
2 vejice mete

Maline
Vodo, sladkor in meto zavremo. Ko zavre, kuhamo še 4 minute. Ohladimo. V ohlajen sirup pomočimo maline in jih nato odcedimo na rešetki.
Metina pena
Iz preostanka metinega sladkornega sirupa, ki je ostal pri mariniranju malin naredimo peno. V sirup vmešamo še 10 g lecitina in spenimo s paličnim mešalnikom.

Za garniranje potrebujemo še metine vršičke in dekoracijo iz temne čokolade.