Dve medalji odličnosti na tekmovanju EuroSkills v panogi kuharstva in strežbe

Od 2. do 4. oktobra 2014 je v Lillu v Franciji potekalo evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2014. Slovenijo je zastopalo 15 tekmovalcev v 7 poklicnih panogah.

Otvoritvena slovesnost je potekala v olimpijskem duhu, z mimohodi držav udeleženk, ki jih je bilo kar 25. Tekmovalci so oder že naslednji dan zamenjali za tekmovališča, ki pa so bila v Lille Grand Palais-u razprostrta na 40.000 kvadratnih metrih. Za slovenske mojstre so očitno najbolj zanimive panoge kamnoseštvo, lesarstvo, aranžerstvo, cvetličarstvo, informatika, mehatronika ter kuharstvo in strežba.

Panogo kuharstva in strežbe sta v Lillu zastopala študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled, Simona Maček v kuharstvu in študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, Jurij Črnčec v strežbi.

Študenta sta se na 60. Gostinsko turističnem zboru, ki je potekal lanskega oktobra v Podčetrtku, pomerila na Olimpijadi poklicev. Olimpijada poklicev predstavlja sistem tekmovanj v poklicnih spretnostih na državni ravni, uspeh na teh tekmovanjih pa omogoča udeležbo na tekmovanju EuroSkills. Simona Maček in Jurij Črnčec sta na Olimpijadi poklicev v svojih disciplinah dosegla najboljši rezultat v državi, kar jima je omogočilo zastopati Slovenijo na tekmovanju EuroSkills.

Študenta prihajata iz dveh višjih strokovnih šol, kar je pomenilo velik izziv in obenem povezovanje stroke. Priprave na tekmovanje so potekale 11 tednov in so obsegale 500 ur priprav. Skupne priprave so bile izvedene na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru, Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem na Bledu in v Hiši kulinarike Jezeršek v Cerkljah na Gorenjskem. S pripravami so bili študentoma omogočeni pogoji dela, ki so bili primerljivi s tekmovalnimi.

Tekmovanje EuroSkills je prvič potekalo leta 2008, in sicer zaradi pobude takratnega Evropskega komisarja za izobraževanje in kulturo Jana Figela. Poudarek je bil na glavnem cilju tekmovanja, ki narekuje promocijo poklicev, ki so bodisi deficitarni, redki ali imajo nižji družbeni ugled. Pogoj za sodelovanje na tekmovanjih EuroSkills je članstvo v WSE (WorldSkills Europe). Slovenija je postala uradna članica WSE leta 2008. Center RS za poklicno izobraževanje je v tej organizaciji prevzel članstvo za Slovenijo. Uradni delegat Slovenije je direktor CPI Elido Bandelj, tehnični delegat Slovenije pa Miha Lovšin.

EuroSkills je tekmovanje mladih med 18. in 25. letom starosti v različnih poklicnih spretnostih. Od tekmovalcev se pričakuje, da imajo že razvite poklicne kompetence, so morda že zaposleni in imajo delovne izkušnje. Poudarek je predvsem na aplikativnih znanjih, v tem smislu so oblikovane tudi naloge tekmovalcev.

Tekmovalci so bili o poteku določenih tekmovalnih nalog obveščeni vnaprej, tako da so osnovne smernice služile kot vodilo na pripravljalnih treningih. V strežbi je bil poudarek na pripravi jedi pred gosti, postrežbi svečane večerje, pripravi mešanih pijač, poznavanju tujih vin in žganih pijač, komunikacijskih sposobnostih, ki so se ocenjevale ob sprejemu gosta in med postrežbo. Tekmovalka Simona se je seznanila z naborom živil šele v Franciji in je morala na osnovi sistema magic box pripraviti tri hodni meni za prvi tekmovalni dan, svečani meni za drugi dan in krožnik morskih prigrizkov za tretji tekmovalni dan.

Tekmovanje v francoskem Lillu je trajalo tri dni, ogledalo si ga je več kot 120.000 obiskovalcev. 500 tekmovalcev iz 25 držav se je pomerilo v 41 tekmovalnih panogah. 9.000 ur tekmovanj je nadobudno spremljalo 300 sodnikov, strokovnjakov in opazovalcev na kar 250 delovnih postajah.

Slovenska tekmovalca sta se pomerila s kandidati iz 17 držav, ki so se potegovali za naziv najboljšega natakarja ali kuharja v Evropi. Največ tekmovalcev je prihajalo iz Avstrije, Nemčije, Francije, Nizozemske, Finske in Velike Britanije, držav, ki se zavedajo, da se odličnosti v poklicih ne moremo naučiti le v šoli, temveč je potrebno uspešno sodelovanje z gospodarstvom. Izkušnje iz slovenskega gostinskega sektorja so se tudi pri Juriju in Simoni izkazale za primerljive in konkurenčne drugim državam. Tekmovanje je bilo izjemno zahtevno, saj so študente in dijake budno spremljali sodniki (eksperti), ki so nemo opazovali delo tekmovalcev. Že najmanjši spodrsljaji so bili odločilni za spust ocene pod mejo prvih treh mest. Delo tekmovalcev sta skupaj s 15 ocenjevalci ocenjevala mentorja obeh Višjih strokovnih šol za gostinstvo in turizem, Lidija Šijanec, mentorica študenta Jurija Črnčeca in Jože Zalar, mentor Simone Maček.

Tridnevni trud, 18 ur tekmovanja, borbe s časovnimi omejitvami, stres in vse nevšečnosti so se zaključile z nagrado obeh tekmovalcev, ki sta bila prejela medaljo odličnosti (»Medal of Excellence«), kar pomeni, da sta se s skupnim številom točk tesno približala najboljšim mestom in le za nekaj točk zgrešila zmagovalne stopničke.

Glede na to, da deluje EuroSkills pod okriljem WorldSkills, ki pa ima po svetu že več kot 50-letno tradicijo in je večina držav članica tudi tega združenja, je uspeh slovenske delegacije vsekakor zavidljiv. Tekmovalca sta s svojim kompetencami, mladostno razigranostjo in inovativnostjo dokazala prenos vseh znanj, pridobljenih v šolskem sistemu, podkrepljenih z delovnimi izkušnjami in stala ob boku zahtevne konkurence. Prepričanje mladih tekmovalcev je, da temelji njihova prihodnost na učinkovitem sistemu poklicnega izobraževanja. Tekmovanje v poklicnih spretnostih je vsekakor izjemna potrditev pridobljenih veščin, zato upamo, da se udeležimo tudi naslednjega tekmovanja EuroSkills, ki se bo odvijalo v letu 2016 v švedskem Gothenburgu.

 

e1

Fotografija: Študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled Simona Maček med kuhanjem na tekmovanju EuroSkills

 

e2

Fotografija: Študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Jurij Črnčec pri pripravi koktajla na prvi tekmovalni dan

 

e3

Fotografija: Mentorica in sodnica s področja strežbe Lidija Šijanec, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor

 

e4

Fotografija: Mentor in sodnik s področja kuharstva Jože Zalar, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled

 

e5

Fotografija: Medaljo za odličnost je prejela tudi kuharica Simona Maček pod mentorstvom Jožeta Zalarja. Medaljo za odličnost je prejel natakar Jurij Črnčec pod mentorstvom Lidije Šijanec.

 

 

Leave a reply