Gastronomija (GAS)
- Koda predmeta
P 18
Tip predmeta (obvezni/izbirni)
obvezni v izbirnem modulu M8
Študijsko leto izvajanja predmeta
2.
Število kreditnih točk
6
Splošni cilji
Splošni cilj predmeta je:· oceniti ustreznost obrokov s prehranskega vidika in vidika senzoričnih lastnosti,
· znati načrtovati standardne, alternativne in dietne jedilnike za različne skupine ljudi,
· razvijati znanja o pravilni izbiri in pripravi živil, o ravnanju z živili in jedmi ter zavedanje o pomenu higiene, načel dobre proizvodne prakse in HACCP sistema. - Predmetno-specifične kompetence
V predmetu si študenti poleg generičnih pridobijo naslednje kompetence:· ocenjevanje ustreznosti obrokov s prehranskega vidika in postavljanje kriterijev za oceno senzoričnih lastnosti hrane,
· izbiranje živil in načrtovanje jedilnikov za pripravo standardne, alternativne in dietne prehrane,
· estetsko ponujanje hrane, kombiniranje hrane in pijač in ustvarjanje kulinaričnih dogodkov v prostoru in času,
· soodločanje o ustreznosti živil živalskega in rastlinskega izvora, izbiranje primernih živil, in uporabljanje sodobne tehnike in tehnologije priprave hrane in pijače,
· izbiranje ustreznih postopkov toplotne obdelave, konzerviranja, pakiranja, skladiščenja,
· ravnanje po načelih dobre proizvodne prakse in HACCP sistema, zagotavljanje in izvajanje ukrepov za ustrezno osebno higieno, higieno opreme in obratov. - Način izvajanja predmeta
Predavanja, laboratorijske vaje (v okviru laboratorijskih vaj se izvedejo vaje na terenu), vaje v računalniški učilnici
Načini preverjanja znanja
Pisni izpit. Pogoj za pristop k izpitu je uspešno opravljena seminarska naloga s predstavitvijo in uspešno opravljen izpit iz vaj.Priporočena literatura
– Suwa Stanojević, M. (2009).Gastronomija. Ljubljana: Zavod IRC. - Način dostopa (URL): http://www.impletum.zavod-irc.si/docs/Skriti_dokumenti/Gastronomija-Suwa.pdf
– Suwa Stanojević, M. (2011).Harmonija okusov. Ljubljana: Zavod IRC. Impletum.
- Način dostopa (URL): http://www.impletum.zavod-irc.si/docs/Skriti_dokumenti/Harmonija_okusov-Suwa.pdf
– Suwa Stanojević, M. (2008). Prehrana z gastronomijo in kulinariko. Ljubljana: Zavod IRC.
- Način dostopa (URL): http://www.impletum.zavod-irc.si/docs/Skriti_dokumenti/Prehrana_z_gastronomijo_in_kulinariko-Suwa_Stanojevic.pdf
– Suwa Stanojević, M. (2009). Prehrana in dietetika. Ljubljana: Zavod IRC.
- Način dostopa (URL): http://www.impletum.zavod-irc.si/docs/Skriti_dokumenti/Prehrana_in_dietetika-Suwa_Stanojevic.pdf
– Suwa Stanojević, M. (2009). Zdrav življenjski slog. Ljubljana: Zavod IRC.
- Način dostopa (URL): http://www.zavod_irc.si/docs/Skriti_dokumenti/zp_zdrav_zivljenjski_slog.pdf
- Predavateljica
Tatjana Šubic - Jezik poučevanja
Slovenski jezik