Uspešni diplomanti 

 

Vodja kuhinje restavracije Strelec, Kaval Group, diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled - 1998.

Ko sem leta 1994 zaključeval s šolanjem na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Bled, sem se znašel pred pomembno odločitvijo.

Že od osnovne šole naprej sem želel postati kuhar, vendar pa sem vseeno želel nadaljevati s šolanjem. Ker pa v tistem trenutku nisem našel študija, ki bi me resnično veselil in ki bi še vseeno imel neko povezavo z gostinstvom oz. s kuhanjem, sem se odločil za zaposlitev. Po opravljenem pripravništvu in odsluženem vojaškem roku sem se zopet znašel pred vprašanjem, kako naprej in ravno v tistem trenutku se je pojavila idealna rešitev (še vedno se mi zdi, da je bila to odlična odločitev); vpisal sem se in bil tudi sprejet na Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled.


 

 

Sodnica v oddaji MasterChef Slovenija, diplomantka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled - 2013.

Sam študij mi je ponudil veliko več odprtih vrat na več področjih. Tudi s samim nastopom v svojem poklicnem življenju je občutek drugačen z dokončanim študijem. Vedno več se tudi iščejo ljudje s tako izobrazbo, ker s tem podjetja tudi pridobijo več. Sama sem se odločila sedaj za svojo poklicno pot, ker sem si v teh letih pridobila veliko izkušenj, katere mi je omogočil pridobljen naziv, ki sem ga pridobila s končanim študijem.

Tudi kot sodnica v Masterchef oddaji se zavedam, da so nazivi z izkušnjami zelo iskani. S takim študijem lahko iztržite veliko, tako na poklicnem kot tudi zasebnem področju.

Ena velika pozitivna lastnost Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled je pa to, da imajo zelo dobre predavatelje, ki so pa vsekakor manj strogi kot sem jaz :)


 

 

Vila Podvin, diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled - 2007

Da bom kuhar, sem se odločil že v mladih letih. Po uspešno zaključeni Srednji gostinski šoli, sem želel pridobiti čimveč praktičnih izkušenj in sem se zaposlil v blejskih hotelih. Vesel sem, da so me vzgajali odlični mentorji, ki so mi predajali znanje in me spodbujali k stalnemu učenju. Želel sem še več formalnega znanja in se vpisal na Višjo šolo za gostinstvo in turizem Bled. Na šolanje me vežejo sladki spomini. S sošolci smo se odlično razumeli in si medsebojno pomagali. Učitelji so nas spodbujali, bili zelo prilagodljivi glede terminov opravljanja obveznosti, saj smo bili skoraj vsi, poleg šolanja, tudi zaposleni. V šoli sem prejel veliko novih znanj, znanstev. Poleg strokovnega znanja so bila za mojo poklicno pot zelo pomembna znanja poslovanja, managementa, ekonomike. Po zaključeni šoli sem kmalu deloval kot vodja kuhinje v šolskem hotelu Astoria in z veseljem predajal svoje znanje študentom na praksi. V Astorii smo skupaj s Teambuilding akademijo že leta 2007 razvili prvi program kuharskega teambuildinga v Sloveniji, ki živi še danes.

 


 

 

Direktorica podjetja Gostinstvo Kotnik d. o. o., diplomantka Višje strokovne šole za gostinstvo in  turizem Bled - 2012.

V času mojega šolanja nisem pridobila le znanja, temveč predvsem možnost dokazati se, razviti svoje sposobnosti in se pripraviti za svet službovanja. Težko je izpostaviti predmete, katerih znanja uporabljam pri svojem delu, kajti med vodenjem srednjega gostinskega podjetja uporabljam prav vsa. V času dveh let sem pri predmetih pridobila ne le znanje, temveč sem zaradi odprtosti predavateljev mnogokrat nepričakovano dobila tudi odgovore na morda nemogoča vprašanja. In prav Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled je bila ustanova, ki mi je dala možnost že v času šolanja, da vstopim v razumevanje gostinskega posla.


 

 

Vodja hotela Ramada Resort, diplomantka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled - 2000.

…in tako se je zgodilo. Po končani šoli sem postala turistična delavka, polna energije in z mislijo, da sem pripravljena na največje izzive. Učili so nas strokovnosti, profesionalnosti, etike, obnašanja, uslužnosti, mislila sem, da imam dovolj znanja in da me čaka uspešna kariera. Hitro sem pristala na realnih tleh, v svetu krutih ljudi, zavisti in nevoščljivosti. Redki so tisti, ki so me znali videti takšno, kot sem. Padec je bil boleč, zlasti zato, ker se ljudje bojijo mladega, neizkušenega kadra, ki bi naredil kaj drugače.


 

 

Profesionalna učiteljica golfa, diplomantka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled - 2001.

Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled sem začela obiskovati leta 1998, ko so predavanja potekala še na gostinski šoli v Radovljici. Za študij turizma sem se odločila predvsem zaradi zanimivega študijskega programa in bližine šole, saj živim le nekaj kilometrov od Bleda. Šola nam je takrat nudila različna znanja na področju organizacije, trženja, poslovnega sporazumevanja in vodenja, komunikacije v tujih jezikih... Predavatelji so bili odlični in veseli me, da smo se še v času mojega študija preselili na Bled, v zelo dobro opremljene prostore prenovljene šole, kjer je delo lahko potekalo še bolj kakovostno.

 


 

 

Lastnik turistične agencije Hike & Bike, diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled - 2005.

Študentska leta sem preživel na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled in z gotovostjo lahko trdim, da so bila to ena najlepših let v mojem življenju. V času študija smo se s sošolci srečevali s teoretičnim znanjem s področja gostinstva in turizma, najpomembnejši del pa je bilo pridobivanje praktičnih znanj pri šolskih projektih in izrednih dogodkih, ki so se odvijali na Bledu in v okolici.


 

 

Key account manager Austrian Airlines, diplomantka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled - 2008.

Moj odnos z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled bi se skoraj začel davnega leta 1996, ko sem zaključevala Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani (SŠGT). Novo možnost študija v turizmu na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled so nam takrat redno predstavljali. Nekaj sošolk je namesto »Turistici« v Portorožu dalo možnost krajšemu študiju na novo ustanovljeni višji šoli. Sama se takrat nisem odločila za nadaljevanje šolanja, življenjska pot pa me je s turizmom nekaj časa povezovala le še v času dopusta. Ko je srednješolske obveznosti zaključila tudi sestra, se je odločila za redni študij na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled. Najini pogovori so velikokrat vključevali številne zgodbe o zabavnih in malo manj zabavnih prigodah na šoli. V tistem času je tudi mene karierna pot ponovno približala turizmu.


 

 

Receptor v hotelu Vila Bled, diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled - 2000.

Razlog za odločitev vpisa na Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled je bil predvsem v tem, da sem želel pridobljena znanja iz srednje turistične šole poglobiti z nekoliko širšim pogledom na svet turizma. Od vseh predmetov (nekateri so mi bili ljubši, drugi malo manj) mi je Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled omogočila izpopolnjevanje na jezikovnih področjih (nemški in italijanski jezik) in na področju poslovnega komuniciranja. Še danes sem hvaležen profesorjem za poglobljeno znanje, ki so nam ga predali. Priznam, da v študentskih dneh nisem videl smisla predmetov, ki so vezani na gostinstvo, saj po mojem takratnem mnenju smer turizem tega ne potrebuje. V tem času, ko kulinarika postaja ena od gonilnih sil potovanj in ne več le njihov spremljajoči produkt, se večkrat spomnim tudi na profesorje, ki so se trudili predstaviti vpogled tudi v gostinsko dejavnost. In nekaj tega truda je ostalo tudi v meni. Hvala.


 

Pomočnica izvršnega direktorja Hit Alpinee, diplomantka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled - 1998

Zelo sem ponosna, da sem prva diplomatka VSŠGT Bled, da sem pridobila številne izkušnje že na Bledu.

Že v srednji turistični šoli v Radovljici sem ugotovila, da želim študirati turizem in hotelirstvo, zato sem bila zelo vesela, da se je na Bledu odprla Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem, kjer sem lahko takoj nadaljevala svoje izobraževanje.

Na Bledu sem v dveh letih prejela ogromno novega znanja, izkušenj, poznanstev, veliko novih prijateljev. Vsi profesorji so mi ostali v izredno pozitivnem spominu. Če danes pogledam nazaj, so bili tuji jeziki vedno izziv, vendar so ključ komuniciranja v turizmu. Tukaj sem lahko le vesela številnih povpraševanj in ponudb, ki smo jih morali napisati pri nemščini in italijanščini, kajti te mi še danes pridejo prav.
Poleg teorije in tujih jezikov menim, da je ključnega pomena tudi praktično izobraževanje.


 

 

Vodja recepcij Sava Hotelov Bled, diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled - 2012.

Najprej moram povedati, da Višja šola za turizem in gostinstvo Bled ni bila moja prva odločitev za študij. Najprej sem se odločil za nekaj popolnoma drugega – informatiko.

Ne glede na to, da sem študiral nekaj drugega sem dodatni denar služil predvsem v turističnih panogah in pri tem neznansko užival. Ko sem se naposled le odločil, da bom namesto v informatiki kariero gradil v turizmu je bila Višja šola za gostinstvo in turizem res prava izbira.

 

Najbolj sem si zapomnil dejstvo, koliko različnih možnosti in priložnosti ponuja in koliko različnih  praktičnih in teoretičnih izkušenj sem pridobil v zelo kratkem času. Na šoli so nas učili vse od komunikacije, ekonomije, statistike, managementa in še mnogih drugih veščin, ki jih danes dnevno uporabljam v poslovnem svetu na mojem delavnem mestu.