Kulinarika za vitalnost
- Koda predmeta
P 13Tip predmeta
Prosto izbirni
Študijsko leto izvajanja predmeta
2.
Število kreditnih točk
10
Splošni cilji
– spozna osnovna kulinarična načela, skupine živil ter trende v kulinariki;
– spozna temeljne kuharske tehnike in tehnologijo ter osnove organizacije dela v kuhinji;
– razume potrebe po varovalni in uravnoteženi prehrani za ohranitev vitalnosti;
– nauči se načrtovanja standardnih in dietnih jedilnikov za različne ciljne skupine in za strokovno vključevanje alternativnih oblik prehrane za različne ciljne skupine;
– spremlja novosti na strokovnem področju o varovalni, uravnoteženi prehrani in funkcionalnih živilih in jih zna vključevati v načrtovanje jedilnikov.
Predmetno-specifične kompetence
V predmetu si študent poleg generičnih pridobi naslednje predmetno-specifične kompetence:
– pozna osnovne kuharske postopke in organizacijo dela v kuhinji;
– pozna pomen lokalnih produktov različnih kakovosti in njihovo vključevanje v ponudbo;
– umešča izbrane dietne jedilnike v različnih življenjskih obdobjih;
– informira o vrsti hranil z zdravju koristnimi učinki in svetuje primerno vključevanje v prehrano in svetuje o uporabi funkcionalnih živil v prehrani;
– pozna in informira uporabnike o alternativnih oblikah prehrane, ter svetuje in sodeluje pri izvedbi analize in izdelavi načrta prehranskih navad uporabnika velneških storitev;Način izvajanja predmeta
Predavanja in laboratorijske vaje.
Načini preverjanja znanja
Priprava in izdelava projektne naloge z zagovorom. Pisni izpit.
Pogoj za pristop k izpitu je oddaja enega delovnega poročila vaje ali projekta.
Priporočena literaturaPredavatelj/ica
Tatjana Šubic
Jože Zalar
Jezik poučevanja
slovenski jezik