Osnove strežbe (OST)
- Koda predmeta
P 12Tip predmeta (obvezni/izbirni)
obvezni v izbirnem modulu M5
Študijsko leto izvajanja predmeta
1.
Število kreditnih točk
4
Splošni cilji
Splošni cilj predmeta je:· pridobiti osnovna znanja o strežbi in organizaciji dela,
· spoznati zakonitosti strežbe in osnovna pravila v strežbi,
· spoznati različne možnosti oblikovanja ponudbe v gostinskih obratih,
· spoznati različne jedi in pijače in postrežbo le teh.
- Predmetno-specifične kompetence
V predmetu si študenti poleg generičnih pridobijo naslednje kompetence:· razumevanje pomena strežbe, organizacije dela v strežbi in načinov aktivne prodaje,
· poznavanje gostinskih obratov in poklicev v strežbi,
· spoznavanje zakonitosti strežbe,
· osvajanje poklicne spretnosti pri delu v strežbi,
· poznavanje različnih možnosti oblikovanja ponudbe v gostinstvu,
· spoznavanje in razumevanje organizacije izrednih obrokov,
· spoznavanje priprave in dokončevanja jedi pred gostom,
· strokovna priprava mešanih pijač,
· komuniciranje z gosti in zagotavljanje kakovost pri strežbi gostov,
· animiranje gostov.
- Način izvajanja predmeta
Predavanja, laboratorijske vaje in strokovna ekskurzija. - Načini preverjanja
Pisni izpit, izdelava in izvedba projektne naloge oz. storitve. Pogoj za pristop k izpitu je izdelava in izvedba projektne naloge oz. storitve. - Priporočena literatura
– Mihelčič, P. (2009). Osnove strežbe. Ljubljana: Zavod IRC.
- Način dostopa (URL): http://www.zavod-irc.si/docs/Skriti_dokumenti/Osnove_strezbe-Mihelcic.pdf.
– Frelih, J. (2006). Gostinski leksikon. Ljubljana: Društvo barmanov Slovenije.
Predavatelj
mag. Peter Mihelčič
Jezik poučevanja
Slovenski jezik