1. RIKLIBled POSVET – Dediščina atmosferskega zdravljenja za zadrav način življenja danes

Fotografija: Arhiv – Vojko Zavodnik

Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled ter projektna partnerja Zavod za kulturo Bled in Turizem Bled organizirajo 1. RIKLIBled POSVET – Dediščina atmosferskega zdravljenja za zdrav način življenja danes. Potekal bo 13. 2. 2023 od 10. do 15. ure.

Gre za dogodek, s katerim želimo izpostaviti 200. letnico rojstva Arnolda Riklija, ki je bil na Bledu zelo aktiven in je že v tem času uporabljal naturopatske metode, ki danes veljajo za zelo priznane.

Organizacijo dogodka vodi študentska projektna skupina VSŠ Bled – Iza Hribar, Blažka Vončina, Tinkara Hladnik, Eva Povalej, Tia Race, Maja Kuštrin, Tiana Krečič in Gaja Slapar – skupaj z mentorico predavateljico mag. Moniko Karan.

Posebna zahvala za pomoč pri organiziciji 1. RIKLIBled POSVETA: Iztok Sila, Jože Zalar, Katica Mikelj, Saša Ferjan, Damijan Golja.

Več informacij in PRIJAVE na riklibled@vgs-bled.si do 10.2.2023.


  1. Program
  2. Nagovor
  3.  A. Rikli Življenjepis
  4. Rikli v medijih
  5. Strokovne objave

1. PROGRAM

 

UraVsebina in govorci
9:00 – 10:00Prihod udeležencev
10:00 – 10:15Pozdravni nagovor

mag. Peter Mihelčič, VSŠ Bled, direktor
10:15 – 10:20Pozdravni nagovor

Iza Hribar, VSŠ Bled, vodja študentskega projekta
10:20 – 10:30Pozdravni nagovor

Anton Mežan, Občina Bled, Župan
STROKOVNI DEL
10:30 – 11:15Neprecenljiva Riklijeva dediščina

Vojko Zavodnik, Skrbnik dediščine A. Riklija
11:15 – 12:00Pomen Riklijevega atmosferskega zdravljenja v mednarodnem prostoru

Redni prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med.,
Inštitut za zgodovino medicine,
Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani,
Predstojnica
12:00 – 12:30Pavza
PRIMERI DOBRIH PRAKS
12:30 – 12:45Vizionar A. Rikli – Od resnične osebnosti do virtualne posebnosti

Primož Klun,
IZSTOP inženiring informacijskih tehnologij,
Direktor

Andreja Završnik,
Zavod za kulturo Bled
12:45 – 13:00Predstavitev aplikacije ARikli

Diana Šebat,
Turizem Bled
13:00 – 13:20Oživljanje Riklijeve zgodbe skozi produkte Rikli Balance Hotela

Mojca Krašovec,
Sava Hoteli Bled,
Izvršna direktorica
13:20 – 13:30Pomen A.Riklija v filateliji

Janez Fajfar,
Etnolog
PANELNA DISKUSIJA
13:30 – 14:30Drago Bulc,
Društvo turističnih novinarjev Slovenije,
Predsednik

Mag. Leopold Zonik, dr. med,
ZD Bled, Direktor

Dr. Boža Grafenauer,
VSŠ Bled, Predavateljica

Iztok Altbauer,
Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, Direktor

Moderatorka panelne diskusije
mag. Monika Karan,
VSŠ Bled, Predavateljica in mentorica študentskega projekta
1. RIKLIBled POSVET

2. NAGOVOR

 

„Nobena pomladitev telesa se ne more zgoditi brez pomoči zraka, svetlobe, vode, primerne diete in gibanja: ne moremo si kupiti zdravja v lekarni.« Arnold Rikli, Bled 1881

Arnold Rikli je bil pravi vizionar, eden največjih pionirjev naravnega zdravljenja, začetnik atmosferske znanosti svetovnega slovesa in nedvomno tudi zaslužen za promocijo organiziranega zdraviliškega turizma na Bledu.

Najnovejše globalne raziskave dokazujejo vse več vzrokov pojava novodobnih bolezni kot rezultata zmanjšanja fizičnih aktivnosti in vedno daljšega preživljanja življenjskega časa pred raznovrstnimi sevajočimi zasloni. Neodvisno drug od drugega zdravniki z vsega sveta ugotavljajo zaskrbljujoča dejstva, ki so usmerjena k skupnemu dognanju, da sta kakovost in dolgost našega življenja poleg intenzivnosti dnevne telesne dejavnosti v veliki meri odvisni tudi od vrste in količine hrane, ki jo vsakodnevno zaužijemo. Vse večji in vedno bolj neobvladljiv sovražnik našega zdravja pa postaja prav uničujoči stres, ki skozi svetovna omrežja nezadržno prodira v najskrivnejše kotičke naše zavesti.

Arhiv: Vojko Zavodnik

Riklijev čas je bil seveda drugačen od današnjega. Vsak dan je vse manj idilične in neokrnjene narave. Zaradi ozonskih lukenj sončni žarki poleg svoje blagodejne moči postajajo vedno bolj nevarni za človekovo zdravje. Veliko rek in potokov je danes preveč onesnaženih za kopanje in že čista studenčnica je marsikje oporečna za pitje. Že v Riklijevih časih je bilo v hrani in v oblačilih ogromno strupov, danes pa moramo biti še posebej previdni pri uživanju industrijsko gojene in z umetnimi dodatki pripravljene hrane.
Nov termin desetletja t. i. izgorevanje in totalno sesutje zaposlenih na različnih delovnih mestih, kaže, da je danes nekaj hudo narobe in da današnji simptomi bolezni bolj malo spominjajo na ‘utrujene in izmučene Dunajčane, ki so iz svojih temačnih in zatohlih pisarn prišli k Rikliju, da bi se nadihali svežega zraka’.

Vrnitev k naravi ter prizadevanja za preprečevanje bolezni pred potrebnim zdravljenjem so pravilne usmeritve vsake dobe. Zavest o pomenu gibanja in zdrave prehrane se skokovito krepi, ljudje se v poplavi lekarniških zvarkov zopet vedno bolj zatekajo k homeopatskim zdravilom in naravnim zeliščem.
Spoštovanje dediščine Riklijevega atmosferskega zdravljenja za zdrav način življenja danes, je nedvomno pomembna usmeritev in prava odločitev.
Vojko Zavodnik, Po sledeh Arnolda Riklija

Priporočilo nekdaj najstarejše Slovenke:

Celo življenje je treba trdo delati, skromno jesti ter dobro v srcu misliti,“ je nenazadnje tudi visok cilj današnjega modernega časa. Ob izbrani dietni prehrani si želimo s čim manj ubijajočega stresa dobro vzdrževati svoje telo. In prav te elemente je kot glavni recept povrnitve zdravja svojim pacientom ponudil tudi Arnold Rikli. Svoje goste je skoraj do onemoglosti gnal po blejskih in okoliških hribih in jih prisilil k najmanj mesecu dni fizičnega naprezanja ter jih ob tem še dobesedno skoraj izstradal. Namerno jih je odtrgal od vsakdanjih skrbi ter življenjskih tegob in posledično skoraj v vseh primerih dosegel popoln uspeh.

Vojko Zavodnik, Po sledeh Arnolda Riklija

3. A. RIKLI  – ŽIVLJENJEPIS

5. STROKOVNE OBJAVE

Dostopnost

Osrednja vsebina