Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled je leta 2014 pridobila Erasmus listino za terciarno izobraževanje za obdobje 2014-2020. Listina omogoča mobilnosti študentov z namenom praktičnega izobraževanja in študija ter mobilnosti predavateljev z namenom usposabljanja in z namenom poučevanja.

1. MOBILNOST ŠTUDENTOV

Erasmus+ program omogoča študentom nepozabno kulturno, jezikovno in zrelostno izkušnjo, osebnostno rast, nova znanstva in s tem večje možnosti za zaposlitev.

POMEMBNO: Tukaj lahko najdete RAZPIS ZA PRAKTIČNO USPOSABLJANJE v šolskem letu 2018/19, ki vsebuje vse potrebne informacije o rokih za prijavo, trajanju prakse in finančni pomoči.

Informacije za študente, ki se odločajo za opravljanje praktičnega usposabljanja v tujini:

 • Odločitev za odhod na prakso v tujino je seveda individualna. Za tiste, ki si tega želijo, so na voljo spodaj navedene destinacije/podjetja; če vam ne ustrezajo, si jih lahko poiščete tudi sami.
 • Poletne prakse so v tujini pomemben del študija in pripomorejo k boljši zaposljivosti diplomantov, saj med študijem pridobijo ustrezne delovne izkušnje. Izbiri prave prakse je treba nameniti kar nekaj časa. Veliko informacij se da dobiti prek spleta, tako prek uradnih spletnih strani podjetij/šol/univerz/posredniških agencij, preko raznih lestvic in pregledov kot tudi preko različnih forumov, kjer (potencialni) študentje izmenjujejo mnenja.
 • Pred odhodom si pridobite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=sl) in uredite zavarovalno kartico.
 • Ko potujete v tujino ali tam bivate, si morate urediti zavarovanje za primere, ki jih evropska zdravstvena izkaznica ne pokriva, na primer zavarovanje za primer odgovornosti, ki krije škodo za katero ste odgovorni (npr.: če bi po nesreči razbili kakšen dragocen predmet, medtem ko ste na praksi). Sistemi zdravstvenega zavarovanja so po Evropi zelo različni, zato preverite za vsako državo posebej.
 • Pri koordinatorju dobite t.i. Learning Agreement (dogovor o usposabljanju), ki mora biti podpisan s strani šole, študenta in podjetja pred odhodom v tujino. Prav tako uredite šolsko pogodbo v treh izvodih ter Poročilo o opravljanju PRI (Report).
 • Če vas zanima popolnoma vse o opravljanju prakse v tujini, sledite naslednji povezavi: Vodnik za delovno prakso v tujini

Praktično usposabljanje je možno opravljati v naslednjih destinacijah:

 • Nemčija: Inzlinger Wasserschloss; 4 LIONSHOSTEL.DE, Königstein (http://www.4lionshostel.de/)
 • Norveška: Vestlia Resort, Geilo (Bardøla in Highland Lodge (https://vestlia.no/)
 • Finska: okolica Helsinkov, Espoo
 • Malta: Carisma SPA, več hotelov (https://www.carismaspa.com/)
 • Hrvaška: Falkensteiner Hotel & SPA Iadera, Zadar; Le Méridien Lav, Split (podjetje ne nudi namestitve!)
 • Ciper: več destinacij, iskanje s pomočjo partnerja  (www.algoos.com)
 • Wales: Bluestone Resorts Ltd, Narberth, Pembrokeshire
 • Grčija: več destinacij, iskanje s pomočjo partnerja  (www.jobtrust.gr)
 • Španija: več destinacij, iskanje s pomočjo partnerja Animafest Experience   (www.animafestexperience.com)
 • Italija: več destinacij, iskanje s pomočjo partnerja Europe 3000 (www.europe3000.it/en)
 • STA: več destinacij, strokovnjaki za prekomorske dežele (www.stapotovanja.com)

V pomoč vsem, ki razmišljate o delu ali praksi v tujini, objavljamo spisek nekaterih baz podatkov, delodajalcev in posrednikov dela:

Za vsa dodatna vprašanja vam je na voljo koordinatorka Erasmus+ programa ga. Mojca Jošt – kontaktirate jo lahko na (04) 575 34 17, preko mojca.jost@vgs-bled.si ali osebno v knjižnici šole.

Več o programu Erasmus+ si lahko preberete tudi na http://www.erasmusplus.si/vstopna-stran/

Razpisi preteklih študijskih let:

2. MOBILNOST PREDAVATELJEV

Program Erasmus+ mobilnosti med programskimi državami (KA103) omogoča mobilnost pedagoškega osebja z namenom poučevanja v tujini na visokošolskih institucijah s katerimi ima VSŠ Bled podpisan ERASMUS+ medinstitucionalni sporazum ter usposabljanja zaposlenih v javnih ali zasebnih organizacij iz programskih držav, ki so aktivne na trgu dela ali področju izobraževanja, usposabljanja in mladine (npr. javno ali zasebno, malo, srednje ali veliko podjetje; javni organi na lokalni, regionalni ali nacionalni ravni, raziskovalni inštituti; šola, zavod ali center za izobraževanje na katerikoli ravni…).

POMEMBNO: Tukaj lahko najdete RAZPIS ZA MOBILNOST ZAPOSLENIH Z NAMENOM POUČEVANJA / USPOSABLJANJA V TUJINI v šolskem letu 2018/19.

Aktualno:
1.      Public Speaking Course in Galway (Ireland); https://euprojects.atlantic.ac
2.      Erasmus+ confirmed staff mobility masterclass courses till the end of 2019 by ShipCon (http://shipcon.eu.com/erasmus-participant-registration-form/)

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA ZA GOSTINSTVO, VELNES IN TURIZEM BLED

Dostopnost

Osrednja vsebina