Članstvo v mednarodnih združenjih

Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled aktivno sodeluje v mednarodnih združenjih …
Več …

Erasmus+

Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled aktivno sodeluje v mednarodnih združenjih …
Več …

Odprtost in povezovanje

Cilj VSŠ Bled je izobraziti kadre, ki bodo uspešno dvignili kvaliteto dela v gostinstvu in turizmu ter velneški dejavnosti …
Več …

Aktualne priložnosti za študente in zaposlene

VSŠ  Bled aktivno sodeluje …
Več …

 • Pokličite za informacije 04 575 34 10

  Z veseljem vam bomo pomagali do željenih informacij

 • POSLJITE SPOROČILO

Članstvo v mednarodnih združenjih

Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled aktivno sodeluje v mednarodnih združenjih:

·         AEHT (European Association of Hotel and Tourism Schools)
·         EURHODIP (The Leading Hotel Schools in Europe)
·         EUHOFA (International Association of Hotel Schools)
·         EURASHE (European Association of Institutions in Higher Education)

Najbolj aktivni smo v Evropskem združenju šol gostinstva in turizma AEHT. Redno se udeležujemo njihovih konferenc in tekmovanj, kjer naši študenti dosegajo vrhunske rezultate. V okviru AEHT se vsako leto udeležimo letne konference AEHT, barmanskega tekmovanja za mlade barmane, barmanskega tekmovanja Bacardi – Martini in Evropskega božiča ter sodelujemo pri drugih izbranih razpisanih tekmovanjih.

Odprtost in povezovanje

 

Cilj VSŠ Bled je izobraziti kadre, ki bodo uspešno dvignili kvaliteto dela v gostinstvu in turizmu ter velneški dejavnosti, zato veliko pozornosti namenjamo sodelovanju

 • s tujimi gostinskimi in turističnimi podjetji, največ s hoteli oz. hotelskimi verigami,
 • s številnimi gostujočimi predavatelji iz prakse,
 • z naslednjimi šolami:

·         Kuressaare Regional Training Centre (Estonija)
·         Omnia, the Joint Authority of Education (Finska)
·         Swiss Education Group (Švica)
·         Visoka hotelijerska škola Beograd (Srbija)
·         Hotelová akadémia Prešov (Slovaška)
·         LUKSIA, Federation of Vocational Education (Finska)
·         Škola za srednje i više stručno obrazovanje »Sergije Stanić« Podgorica (Črna gora)
·         Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu Poděbrady  (Češka)

 

Aktualne priložnosti za študente in zaposlene

Za študente:
• DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station (NL), 1 x strežba, 1 X kuhinja od maja dalje za najmanj 2 meseca
• Restavracija Jozef eten & drinken; Utrecht (NL), le kuhinja
• Azorski otoki (Portugalska): Information, Application form

Za zaposlene:
• Programs in Barcelona; 2020 STAFF MOBILITY TRAINING WEEK for teaching and non-teaching University Staff – Spanish/English Erasmus+KA1
• IDEC Training Centre (powered by IDEC S.A.); https://trainingcentre.gr/
• SHIPCON ERASMUS+ MASTERCLASS COURSES; www.shipcon.eu.com; POTRJENI DO DECEMBRA 2020!
• DOREA Educational Institute; https://dorea.org/erasmuscourses/
• Ponudba usposabljanj za zaposlene – iMotion: http://staffmobility.eu/

 

Erasmus+

Veliko pozornosti namenjamo sodelovanju v programu Erasmus+. Največ poudarka je namenjenega mobilnosti študentov in zaposlenih.

Zavezani smo stalnemu iskanju novih možnosti za primerne projekte, ki bodo koristili tako študentom kot predavateljem in ostalim zaposlenim pri njihovem strokovnem izpopolnjevanju.

Prav sodelovanje v programu Erasmus+ nudi največ možnosti širitve obzorij, dvig kakovosti vseh sodelujočih in spoznavanje dobrih praks širom Evrope.

Šolski hotel Astoria prav tako nudi enkratne možnosti. Na praktično izobraževanje prihajajo študenti iz različnih evropskih držav. Predvidevamo pa tudi usposabljanja tujih predavateljev/zaposlenih v velneškem centru hotela Astoria.

 

Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled je leta 2021 pridobila Erasmus listino za terciarno izobraževanje za obdobje 2021-2027. Listina omogoča mobilnosti študentov z namenom praktičnega izobraževanja in študija ter mobilnosti predavateljev z namenom usposabljanja in z namenom poučevanja.

1. MOBILNOST ŠTUDENTOV

Erasmus+ program omogoča študentom nepozabno kulturno, jezikovno in zrelostno izkušnjo, osebnostno rast, nova znanstva in s tem večje možnosti za zaposlitev.

POMEMBNO: Tukaj lahko najdete RAZPIS ZA PRAKTIČNO USPOSABLJANJE v šolskem letu 2021/23, ki vsebuje vse potrebne informacije o rokih za prijavo, trajanju prakse in finančni pomoči.

Informacije za študente, ki se odločajo za opravljanje praktičnega usposabljanja v tujini:

 • Odločitev za odhod na prakso v tujino je seveda individualna. Za tiste, ki si tega želijo, so na voljo spodaj navedene destinacije/podjetja; če vam ne ustrezajo, si jih lahko poiščete tudi sami.
 • Poletne prakse so v tujini pomemben del študija in pripomorejo k boljši zaposljivosti diplomantov, saj med študijem pridobijo ustrezne delovne izkušnje. Izbiri prave prakse je treba nameniti kar nekaj časa. Veliko informacij se da dobiti prek spleta, tako prek uradnih spletnih strani podjetij/šol/univerz/posredniških agencij, preko raznih lestvic in pregledov kot tudi preko različnih forumov, kjer (potencialni) študentje izmenjujejo mnenja.
 • Pred odhodom si pridobite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=sl) in uredite zavarovalno kartico.
 • Ko potujete v tujino ali tam bivate, si morate urediti zavarovanje za primere, ki jih evropska zdravstvena izkaznica ne pokriva, na primer zavarovanje za primer odgovornosti, ki krije škodo za katero ste odgovorni (npr.: če bi po nesreči razbili kakšen dragocen predmet, medtem ko ste na praksi). Sistemi zdravstvenega zavarovanja so po Evropi zelo različni, zato preverite za vsako državo posebej.
 • Pri koordinatorju dobite t.i. Learning Agreement (dogovor o usposabljanju), ki mora biti podpisan s strani šole, študenta in podjetja pred odhodom v tujino. Prav tako uredite šolsko pogodbo v treh izvodih ter Poročilo o opravljanju PRI (Report).
 • Če vas zanima popolnoma vse o opravljanju prakse v tujini, sledite naslednji povezavi: Vodnik za delovno prakso v tujini

Praktično usposabljanje je možno opravljati v vseh evropskih državah, v naslednjih destinacijah so našteti stalni partnerji:

V pomoč vsem, ki razmišljate o delu ali praksi v tujini, objavljamo spisek nekaterih baz podatkov, delodajalcev in posrednikov dela:

Za vsa dodatna vprašanja vam je na voljo koordinatorka Erasmus+ programa ga. Mojca Jošt – kontaktirate jo lahko na (04) 575 34 17, preko mojca.jost@vgs-bled.si ali osebno v knjižnici šole.

Več o programu Erasmus+ si lahko preberete tudi na http://www.erasmusplus.si/vstopna-stran/

Razpisi preteklih študijskih let:

2. MOBILNOST PREDAVATELJEV

Program Erasmus+ mobilnosti med programskimi državami (KA103) omogoča mobilnost pedagoškega osebja z namenom poučevanja v tujini na visokošolskih institucijah s katerimi ima VSŠ Bled podpisan ERASMUS+ medinstitucionalni sporazum ter usposabljanja zaposlenih v javnih ali zasebnih organizacij iz programskih držav, ki so aktivne na trgu dela ali področju izobraževanja, usposabljanja in mladine (npr. javno ali zasebno, malo, srednje ali veliko podjetje; javni organi na lokalni, regionalni ali nacionalni ravni, raziskovalni inštituti; šola, zavod ali center za izobraževanje na katerikoli ravni…).

POMEMBNO: Tukaj lahko najdete RAZPIS ZA MOBILNOST ZAPOSLENIH Z NAMENOM POUČEVANJA/USPOSABLJANJA V TUJINI v obdobju 2019-21. Izpolnjeno PRIJAVNICO posredujte koordinatorki Erasmus+ programa ge. Mojca Jošt.

Razpisi preteklih študijskih let:

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA ZA GOSTINSTVO, VELNES IN TURIZEM BLED

Dostopnost

Osrednja vsebina