16. G&T Cup barmansko tekmovanje na Bledu

Študenti iz 7 evropskih držav so se po letu premora med 5. in 7. aprilom znova, že 16. v živo pomerili v njihovih barmanskih sposobnostih na tradicionalnem barmanskem tekmovanju na Bledu. Zmagal je koktajl »Kačja krona« iz pod rok študenta Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, Benjaminu Harbu.

Poudariti je treba, da gre za kar zajeten projekt, katerega posebnost je v tem, da ga v celoti organizirajo, izvedejo in validirajo rezultate svojega dela študentje 1. in 2. letnika na programu Gostinstvo in turizem, ob mentoriranju predavateljev VSŠ Bled. To organizacijsko in vodstveno kompetenco, ki jo na tak način poleg strokovnih veščin pridobivajo študenti VSŠ Bled, je izpostavil in pohvalil kot izredno pomembno tudi podpredsednik združenja AEHT, gospod Remco Koerts, ki se je tekmovanja udeležil kot častni gost.

Letos so študenti celotno dogajanje postavili v ospredje najlepše naravne kulise na svetu, ki jo ponuja terasa Vile Bled. Tekmovanje je potekalo v duhu tematike »Skrivnostni gozd« (ang. »Mystical forest«). Tekmovalci so se preizkusili v kreativni pripravi koktajla po lastni recepturi ter tega predstavili skozi zgodbo mističnega bitja ali predmeta, ki živi, ali je živel v gozdu. Novost letošnjega dogajanja pa je bil tudi drugi krog tekmovanja, t.i. speed round, kjer so se tekmovalci pomerili v hitrostni pripravi klasičnih koktajlov.

Tekmovanja se je udeležilo 25 tekmovalcev iz 11 šol članic združenja AEHT iz kar 7 različnih evropskih držav. Strokovna komisija, katero so sestavljali predstavniki Društva barmanov Slovenije, predstavniki sponzorja g3spirits, ter predavateljice komunikacije, angleškega jezika in kulturne dediščine na VSŠ Bled, je ocenjevala tako nastop in zgodbo, kot zgradbo, kompleksnost, okus in prezentacijo mešane pijače. V drugem krogu tekmovanja pa je bila pomembna pravilna receptura koktajla kot hitrost v pripravi le-tega.

Skupno prvo mesto si je letos z vrhunskim koktajlom in njegovo zgodbo pribodil Benjamin Harb (VŠGT Maribor) s koktajlom »Kačja krona«. Drugo mesto je zasedla Zane Bite, iz Rige, Latvija, tretje mesto pa je pripadlo študentki BIC Ljubljana, Lari Šoštar Pribožič.

Nagrado za najboljšo zgodbo in nastop si je zaslužil Marko Maraš, študent VSŠ Bled, ki prihaja iz Podgorice. Marko je na omenjenem tekmovanju tekmoval drugič, vendar je edini do sedaj, ki je zastopal dve različni šoli ter dve različni državi.

 

 

Leave a reply