Avtohtone pasme kot gastronomska in kulinarična dediščina Slovenije

V torek 23. aprila 2019 so študentje 2. letnika Gostinstva in turizma v sodelovanju z Javno službo nalog genske banke v živinoreji in Biotehniško fakulteto organizirali 14. strokovni posvet z naslovom Avtohtone pasme kot gastronomska in kulinarična dediščina Slovenije.

Posvet se je odvijal v šolskem hotelu Astoria s pričetkom ob 9. uri in pozdravom direktorja mag. Petra Mihelčiča in vodje MIC Sabine Rešek. Posvet je povezovala vodja Javne službe nalog genske banke v živinoreji mag. Danijela Bojkovski, ki je sprva predstavila problematiko avtohtonih pasem. V uvodnem delu pa je Jože Zalar poudaril pomen uporabe izdelkov avtohtonih pasem v kulinarični ponudbi. Ob 10h je sledil odmor s prigrizki z jedmi suhomesnatih izdelkov, ki so jih pripravli naši študentje.

Po kratkem odmoru pa smo lahko prisluhnili gostujočim govornikom: etnolog, umetnostni zgodovinar prof. dr. Janez Bogataj, lastnik restavracije JB, predstavnik Gostilne Jakob Franc- Jakob Franc Novoselc in predstavnik mesarije Štajn Birt Matjaž Miklavč.

Sledilo je kosilo, ki so ga pripravili študentje VSŠ Bled. Postregli so z jagnječjo zarebrnico, pečenim govejim hrbtom cikastega goveda ter bakalco s širokimi rezanci. Za prilogo so si gostje lahko postregli s kruhovim cmokom s slanino, mladim pečenim krompirjem, sotiranim bobom, šparglji na maslu in mladim korenjem. Za pravi zaključek kulinaričnega dogodka so se gostje lahko posladkali z rožičevo potico, pehtranovimi štruklji in krapi.

Sledila je razprava, katere glavni zaključek je bil, da se daje premalo pozornosti avtohtonim pasmam.

Več foto utrinkov na šolski FB strani.

1 Program

1 studenti

Leave a reply