Božič v Evropi

Božič v Evropi, Prešov, Slovaška, 7. do 13.12.2014

 

December je čas pričakovanja, veselja, obdarovanja in praznovanja. Za našo šolo pa je to čas, ko se udeležimo vsakoletne prireditve »Christmas in Europe« ali »Les Noëls d’Europe« oz. Božič v Evropi. Tradicionalna prireditev se je letos triindvajsetič po vrsti dogajala v Prešovu, tretjem največjem mestu na Slovaškem, v organizaciji Hotelové akadémié Prešov.
 

Udeleženci prireditve iz 20 šol iz 14- ih držav so predstavljali svoje običaje in navade ob Božiču, predvsem pa svoje tradicionalne božične kulinarične dobrote. Navada je, da vsaka šola postavi in okrasi svojo stojnico, pripravi praznični pogrinjek ter ponudi prigrizke in pijačo. Zelo pomemben je tako imenovani »Evropski bife«, kjer vsaka država pripravi hrano, tipično za božično večerjo. Naša šola je pripravila joto, svinjsko pečenko, pražen krompir in potico.

 

Obvezen del prireditve je vedno kulturni program, kjer se udeleženci predstavijo bodisi kot igralci, pevci, plesalci, vsi v nekem božičnem vzdušju. Naši štirje študenti, Tamara Trček, Natalija Šuštar, Saša Žerjal in Karlo Ajderič so pripravili spretnostni ples s klobuki, v katerem so plesalci tekmovali v prestavljanju klobukov z ene glave na drugo. Seveda so na ples povabili tudi udeležence drugih držav, ta najvišje in najmanjše, kar je sprožalo glasen smeh v dvorani SOŠ technickej oz. Srednje tehnične poklicne šole.

 
Vsako leto nas prireditelji tudi popeljejo naokrog po njihovi domovini, in tako smo letos spoznavali grad v Stari Ľubovňi, Muzej rudnika soli, Nestville Park, ali pa ogled zgodovinskega jedra mesta Prešov s pravoslavno cerkvijo Aleksandra Nevskega, židovsko sinagogo, glavnega trga s katedralo sv. Nikolaja, mestno hišo, Neptunovo fontano, obeležje 49. vzporednika.
 

Že sedaj pa se lahko začnemo pripravljati na naslednji Božič v Evropi, ki bo prihodnje leto v Luxembourgu…

 

 

Leave a reply