Dijaki in študentje na Bledu okronali evropski dan jezikov

Akcija »Govori z menoj« je potekala na Bledu, 26. septembra, med 10. in 13. uro v kateri so sodelovali dijaki Gimnazije Jesenice in Srednje šole Jesenice ter študentje Višje strokovne šole za turizem in gostinstvo Bled.

Praznik evropskih jezikov je leta 2001 postal 26. september. Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Gorenjska (RAGOR) je na  ta dan organizirala akcijo s katero želi poudariti pomen učenja tujih jezikov in predstaviti jezikovno različnost Evrope. »Z vsakim novim jezikom, ki ga govoriš, živiš novo življenje. Če govoriš samo en jezik, živiš samo enkrat.« Češki pregovor je eden od sloganov evropskega dneva jezikov, kateremu smo posvetili akcijo.

Z občani in turisti se je okoli 60 dijakov in študentov pogovarjalo v tujem jeziku, ki so ga imeli navedenega na prepoznavnih rumenih majicah. Omejili smo se na tri jezike, in sicer angleščino, nemščino in italijanščino. Rumene majice dijakov so turistom tako bodle v oči, da so tudi sami povpraševali kaj počnemo. Osveščali smo mimoidoče o evropskem dnevu ter pomenu znanja tujih jezikov v današnjih časih. Saj drugi pregovor pravi: »Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš!«

Na ulicah Bleda smo srečali prebivalce Italije, Avstrije, Nemčije, Portugalske, Španije, Rusije, Filipinov, Nizozemske, Kitajske in drugih držav. Zgodbe turistov o razlogu za obisk Bleda so bile različne, vsi pa so imeli pozitivno mnenje o Sloveniji kot turistični destinaciji in o lepoti Bleda v osrčju Alp.

Leave a reply