![](https://www.vgs-bled.si/wp-content/uploads/2019/12/H02A4685-670x446.jpg)
Dogodek “S Slovani za mizo”
12. 12. 2019 ob 12. uri smo študenti VSŠ Bled skupaj s Forumom slovanskih kultur v Festivalni dvorani na Bledu organizirali dogodek S Slovani za mizo.
Forum je mednarodna neprofitna ustanova, katerega glavni namen je spodbuditi sodelovanje na vseh področjih slovanskih držav: Belorusije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke republike, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Poljske, Ruske federacije, Slovaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine. Želijo ohranjati slovansko identiteto in dediščino z družbenimi, kulturnimi, izobraževalnimi, glasbenimi, konferenčnimi in jezikovnimi dejavnostmi.
Dogodek je bil posvečen praznovanju 15. letnice delovanja foruma, ki so jo obeležili z izdajo knjige dr. Janeza Bogataja, S Slovani za mizo.
Študenti smo dogodek pripravili v okviru izbirnega predmeta Organizacija gostinskih dogodkov pod mentorstvom mag. Petra Mihelčiča in Jožeta Zalarja. Študenti smo se razdelili v tri skupine: strežba, kuhinja in dogodek.
Strežba je poskrbela za ves inventar (kozarci, pijače, prti, način postrežbe), kuhinja je s pomočjo knjige dr. Janeza Bogataja – S Slovani za mizo (bogastvo okusov slovanskih kuhinj) pripravila predstavitvene jedi vseh slovanskih držav. Člani skupine dogodek so koordinirali, poskrbeli za logistiko, stik z forumom, vabila in informiranje na dogodku.
V knjigi dr. Janeza Bogataja – S Slovani za mizo (bogastvo okusov slovanskih kuhinj), ki je bila osnova in izhodišče dogodka, nam ponudi vpogled v prehransko kulturo vseh Slovanov. Vsaka država je predstavljena s predjedjo ali juho, glavno jedjo in sladico, na začetku pa je opis posamične gastronomske regije v kateri država leži.
Za jedi smo izbrali:
- Poljska – Ščuka po poljsko
- Črna gora – Bokokotorski brodet
- Belorusija – Krompirjeve palačinke
- Slovaška – Krompirjeva kaša s pikantno ovčjo skuto in slanino
- Severna Makedonija – Sarmice v trtnih listih
- Srbija – Leskovaška mučkalica
- Hrvaška – Dalmatinski ragu z njoki ali svaljki
- Rusija – Goveji file Stroganov
Oglejte si celoten menu
Na dogodku smo se študenti odlično izkazali. Knjigo Slovani za mizo priporočamo v branje, dostopna pa je tudi v šolski knjižnici.
Študentje 2. letnika programa Gostinstvo in turizem, predmet Organizacija gostinskih dogodkov