Dogodek “S Slovani za mizo”

12. 12. 2019 ob 12. uri smo študenti VSŠ Bled  skupaj s Forumom slovanskih  kultur v Festivalni dvorani na Bledu organizirali dogodek S Slovani za mizo.

Forum je mednarodna neprofitna ustanova, katerega glavni namen je spodbuditi sodelovanje na vseh področjih slovanskih držav: Belorusije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke republike, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Poljske, Ruske federacije, Slovaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine. Želijo ohranjati slovansko identiteto in dediščino z družbenimi, kulturnimi, izobraževalnimi, glasbenimi, konferenčnimi in jezikovnimi dejavnostmi.

Dogodek je bil posvečen praznovanju 15. letnice delovanja foruma, ki so jo obeležili z izdajo knjige dr. Janeza Bogataja, S Slovani za mizo.

Študenti smo dogodek pripravili v okviru izbirnega predmeta Organizacija gostinskih dogodkov pod mentorstvom mag. Petra Mihelčiča in Jožeta Zalarja. Študenti smo se razdelili v tri skupine: strežba, kuhinja in dogodek.

Strežba je poskrbela za ves inventar (kozarci, pijače, prti, način postrežbe), kuhinja je s pomočjo knjige dr. Janeza Bogataja – S Slovani za mizo (bogastvo okusov slovanskih kuhinj) pripravila predstavitvene jedi vseh slovanskih držav. Člani skupine dogodek so koordinirali, poskrbeli za logistiko, stik z forumom, vabila in informiranje na dogodku.

V knjigi dr. Janeza Bogataja – S Slovani za mizo (bogastvo okusov slovanskih kuhinj), ki  je bila osnova in izhodišče dogodka, nam ponudi vpogled v prehransko kulturo vseh Slovanov. Vsaka država je predstavljena s predjedjo ali juho, glavno jedjo in sladico, na začetku pa je opis posamične gastronomske regije v kateri država leži.

Za jedi smo izbrali:

  • Poljska – Ščuka po poljsko
  • Črna gora – Bokokotorski brodet
  • Belorusija – Krompirjeve palačinke
  • Slovaška – Krompirjeva kaša s pikantno ovčjo skuto in slanino
  • Severna Makedonija – Sarmice v trtnih listih
  • Srbija – Leskovaška mučkalica
  • Hrvaška – Dalmatinski ragu z njoki ali svaljki
  • Rusija – Goveji file Stroganov

Oglejte si celoten menu

Na dogodku smo se študenti odlično izkazali. Knjigo Slovani za mizo priporočamo v branje, dostopna pa je tudi v šolski knjižnici.

Študentje 2. letnika programa Gostinstvo in turizem, predmet Organizacija gostinskih dogodkov

 

Leave a reply