Evropski barmanski virtuozi mešali glasbene koktajle

V ljubljanskem hotelu Intercontinental je 12. aprila potekalo že 13. barmansko tekmovanje G&T Cup Bled, ki ga organizirajo študenti 2. letnika Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled.
Letošnja tematika je bila koktajl in glasba, tehnika mešanja pa je bila prosta. Videli smo veliko inovativnih koktajlov, ki so bili povezani z najbolj poznanimi skladbami.

Direktor blejske šole, mag. Janez Damjan, se je na uradni otvoritvi zahvalil vsem sodelujočim in jih pohvalil. Izrazil je tudi navdušenje nad dejstvom, da blejski študenti cenijo poklice v gostinstvu in turizmu in da delodajalci vse bolj cenijo dobre delavce.

Blejska šola je gostila kar trideset tekmovalcev iz šestnajstih šol desetih evropskih držav, kar predstavlja rekordno udeležbo v vseh pogledih.

Vsakemu tekmovalcu je bil vnaprej določen glasbeni žanr, znotraj katerega si je zbral eno izmed skladb. Na to skladbo je moral pripraviti inovativen koktajl, lastno kreacijo, ki je povezana z glasbo, besedilom, avtorjem, časom nastanka. Kreacije barmanskih virtuozov je ocenjevala strokovna žirija, ki se je osredotočala na strokovno delo in okus, izgled ter aromo, poleg tega so člani žirije ocenjevali še nastop, predstavitev in avtentičnost zgodbe ter jezik. Posebna strokovna glasbena komisija pa je ocenjevala ujemanja koktajla in glasbe.

Aleš Ogrin, predsednik Društva barmanov Slovenije in predsednik žirije je po dogodku izrazil navdušenje: “Vsako leto se z veseljem odzovemo na povabilo na mednarodno tekmovanje. S kolegi smo izredno navdušeni nad letošnjimi kreacijami, ki so nove in sveže. Vsaka kreacija pa je še toliko bolj atraktivna, saj je povezana z glasbo in inovativno zgodbo.” Poleg tega je pohvalil organizatorje in gostitelje.

Tekmovalci so pripravili okusne koktajle. Vsi barmani so presenetili z inovativnimi pristopi in z novimi idejami, vsak na svoj način, uskladili koktajl in skladbo. Slišati je bilo vse zvrsti, od umirjenega jazza, do rock klasik in plesne elektronske glasbe. Koktajli pa so bili s svojimi pisanimi barvami prava paša za oči.

Tovrstni dogodki spodbujajo razvoj strokovno izobraženega kadra v gostinstvu, ki ga zadnje čase primanjkuje. Tekmovanje je postreglo z inovativnimi in kreativnimi idejami mladih barmanov, ki bodo v prihodnosti skrbeli za odlično gostinsko ponudbo v Sloveniji in svetu.

Študentski projekt G&T Cup Bled ima tudi dobrodelno noto, saj organizatorji sodelujejo z Biseri, varovanci zavoda CUDV Radovljica.

Da dogodek pridobiva na teži, medijski pozornosti in ugledu, priča nenazadnje njegova lokacija, hotel Intercontinental, nov in edini petzvezdični hotel priznane mednarodne verige v Ljubljani. To obenem ponuja priložnost, da se teorija poveže s prakso, oziroma študenti s potencialnim bodočim zaposlovalcem.

Nagrade in uvrstitve:

Best genre: 3. mesto: Pop new – Kaja Sekne in Nicole Galea, 2. mesto: Hip hop – Kia Lisa Vartianen in Marcela Spustova, 1. mesto: Jazz – Timotej Toplak in Lucia Tisonova

Best technique: Nicole Galea iz Turism University Malta

Best presentation: Luka Strajn iz BIC Ljubljana

Best test: Dominik Dobranski iz Hotelová Akadémia Prešov     

Skupna prva tri mesta: 3. mesto: Lucia Tisonova, Hotelová Akadémia, Liptovski Mikulaš, Slovaška, 2. mesto: Kia Lisa Vartianen, Savonia University of applied sciences, Finska, 1. mesto: Nicole Galea, Turism University, Malta.

30571783 233663930702151 1413628154072793088 n

Leave a reply