Mateja Golja

Vodja prodaje in marketinga Bled Rose hotel, diplomantka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled – 1998

Zelo sem ponosna, da sem bila ena od prvih diplomatk VSŠGT Bled, da sem pridobila številne izkušnje že na Bledu.

Že v srednji turistični šoli v Radovljici sem ugotovila, da želim študirati turizem in hotelirstvo, zato sem bila zelo vesela, da se je na Bledu odprla Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem, kjer sem lahko takoj nadaljevala svoje izobraževanje. Na Bledu sem v dveh letih prejela ogromno novega znanja, izkušenj, poznanstev, veliko novih prijateljev. Vsi profesorji so mi ostali v izredno pozitivnem spominu. Če danes pogledam nazaj, so bili tuji jeziki vedno izziv, saj so ključ komuniciranja v turizmu. Tukaj sem lahko le vesela številnih povpraševanj in ponudb, ki smo jih morali napisati pri nemščini in italijanščini, kajti te mi še danes pridejo prav. Poleg teorije in tujih jezikov menim, da je ključnega pomena tudi praktično izobraževanje.

Sama sem v prvem letniku opravila svojo prakso v hotelu Kompas na Bledu, na recepciji ter v prodajni službi, drugo leto pa na Turizmu Bled. Obe izkušnji sta bili zelo zanimivi, vendar sem vedela, da je hotelirstvo moje področje, kjer želim delati v prihodnje. V hotelirstvu je zelo pomembno, da poznamo vse oddelke, zato so bile osnove strežbe in kuharstva zelo dobrodošle, tudi organizacija dogodkov, saj smo na koncu leta izpeljali prvo prireditev Gala Bled 98, kjer je kar nekaj sošolcev tudi diplomiralo. Vse te izkušnje so mi pomagale pri kasnejšem delu. Izredno pomembna je bila tudi vloga mentorjev, ki so mi zaupali enake delovne naloge kot redno zaposlenim. V obeh primerih sem po končani praksi opravljala tudi počitniško delo, da sem si pridobila čim večje število izkušenj.

Med nadaljevanjem študija hotelirstva sem začela delati na Slovenski turistični organizaciji, pri pripravi Slovenske turistične borze – SIW (najbolj pomemben turistično poslovni dogodek v Sloveniji še danes). Delo je bilo izredno zanimivo in raznoliko. Pomagala ekipi pri namestitvah, letalskih prevozih, transferjih,  tako sem spoznala več kot 200 agentov iz 20 držav, ki so prišli na dogodek. Na STO sem pomagala organizirati še 3 Slovenske turistične borze in vsaka naslednja je bila večja, zahtevnejša in boljša. To je bila ena mojih najboljših izkušenj. Veliko sem sodelovala tudi pri pripravi workshopov, dogodkov, sejmov in borz.

Sledilo je povabilo nazaj na Bled za vodenje prodajne službe v hotelu Kompas na Bledu. V istem hotelu kjer sem pred 6 leti opravljala praktično izobraževanje. Kariero sem nato nadaljevala v Sportini group, kjer sem opravljala delo direktorice prodaje 4 hotelov (Sportina Turizem).

Po 9 letih dela sem se odločila za nov izziv v Kranjski Gori. Zaposlila sem se kot pomočnica izvršnega direktorja Hit Alpinee. Tudi v Kranjski Gori so mi vse izkušnje prišle zelo prav. Delala sem v podjetju, ki združuje 5 hotelov in 250 zaposlenih. 2 hotela sta člana Wyndham verige, ogromno je bilo športnih dogodkov in veliko poslovnih izzivov. Odgovorna sem bila tudi za vodenje oddelka Prodaje in marketinga. Če moram izpostaviti kakšen dosežek na katerega sem ponosna v Kranjski Gori, bi izpostavila Mednarodni kulinarični festival, katerega smo z ekipo vsako leto odlično izpeljali. Pomemben je tudi dogodek Svetovni pokal smučarjev invalidov, kjer je bila Hit Alpinea glavni organizator.

Nato me je pot vodila v prvo Malteško agencijo v Sloveniji – Britannio tours. Poslovni partner Noel Farrugia, s katerim sem v blejskih in kranjskogorskih hotelih sodelovala več kot 15 let, se je odločil odpreti podružnico svoje agencije v Sloveniji, v Celju. Delo v turistični agenciji je bilo zame povsem nekaj novega. Specializirali smo se na programe za Malto in izpostavili smo našo prednost – lastna  charter letala iz Ljubljane na Malto. Poleg  prvomajskih, poletnih, jesenskih ter novoletnih počitnic, smo ponujali tudi potovanja za zaključene skupine, izobraževanja angleškega jezika za otroke in odrasle. Zadnja naša skupina iz Slovenije, je bila za pustni karneval februarja 2020, 180 potnikov. Nato je prišla korona in Covid 19. Žal smo morali odpovedati vseh 7 zaključenih skupin, vse rezervacije za prvomajske in poletne počitnice. Posledično smo bili primorani zapreti poslovalnico.

Pot me je nato vodila v Bled Rose hotel na Bledu, kjer sem konec meseca maja prevzela vodenje prodajne službe. Bled Rose hotel je popolnoma prenovljen, designerski hotel. Ima odlične konferenčne in restavracijske prostore. To poletje smo gostili veliko poslovnih konferenc in porok.

 

 

Leave a reply