Mednarodno tekmovanje Show me the Concept 2024
Zadkine Horeca College v Rotterdamu je 12. in 13. februarja 2024 organiziral zahtevno dvodnevno mednarodno tekmovanje Show me the Concept. Tokrat se je tega edinstvenega dogodka udeležilo 12 ekip iz 11 različnih držav. Osnovno vodilo tekmovanja je prodaja novega izdelka oziroma najti način, kako prepričati strokovno komisijo, da je ravno naša predstavitev hrane in pripadajoče pijače najboljša.
Tudi letos se je ekipa Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, v spremstvu mentorice Tatjane Šubic, udeležila tekmovanja in predstavila svoje znanje in ustvarjalnost.
Samo tekmovanje je potekalo dva dni. Prvi dan je vsaka ekipa izžrebala eno izmed tematik, ki so bile na razpolago: Complex heat, Spicy from hero to zero, Finger food with fish, Asiatic style food in Fresh mushrooms.
Popoldanski del je bil namenjen načrtovanju jedi in pijače, naročanju sestavin ter pripravi predstavitve. Naloga prve tekmovalke je bila pripraviti jed, druge pripraviti primerno pijačo, tretja pa naj bi vse skupaj smiselno povezala in predstavila strokovni komisiji. Tekmovalki sta se odločili, da bo Valetinovo kot pomemben dan v tistem tednu osnovno vodilo pri pripravi dekoraciji mize, jedi in pijače.
Dopoldanski del drugega dne je bil namenjen sami pripravi. Ajda Adeva, katere naloga je bila pripraviti jedi za štiričlansko komisijo in 15 manjših obrokov za opazovalce, se je odločila za polnjene cmoke v obliki srčkov. Polnilo je bilo narejeno iz praženega mesa z zelenjavo, kjer je poleg ostalih začimb uporabila tudi ingver, ki je dal jedi zanimivo pikantno noto. Okus in videz jedi je popestrila tudi z mikrozelenjavo.
Osnova brezalkoholne pijače, ki jo je pripravila Laura Stojan Čvorović, je bilo ingverjevo pivo, limonin sok in medeni sirup.
Zaradi bolezni tretje članice ekipe sta ostali dve prevzeli nalogo predstavitve jedi in pijače, ki sta jo dopolnili z zgodovinskim dejstvi, geografsko povezavo in ostalimi prepričljivimi argumenti. Poudarek predstavitve je bil na sami izbrani osnovni sestavini, načinu priprave, trajnostnem razvoju, pojasnjevanju, kako uporabiti ali odstraniti odpadne surovine, izračunih ekonomske upravičenosti, dobičku, energijski in hranilni vrednosti obroka ipd.
Čeprav tokrat nismo dosegli zmagovalnega mesta, sta Ajda in Laura ponovno dokazali, da se na svojem področju odlično znajdeta v marsikateri nepredvidljivi situaciji. Ker pa tovrstna tekmovanja vedno spremlja tudi druženje in spoznavanje kulturnih ter kulinaričnih navad gostiteljske dežele, smo odšli domov srečni, polni novih vtisov in prijetnih spominov na dneva preživeta v gostiteljski šoli Zadkine Horeca College v Rotterdamu.
Leave a reply