O piškotkih

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

 

Zakaj jih potrebujemo?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja (na primer dodajanje izdelkov v košarico, plačilo, vpis naslova za dostavo naročila) ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno.

 

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.

 

SPREMENI NASTAVITVE PIŠKOTKOV !

 

Smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov: https://www.ip-rs.si/novice/detajl/informacijski-pooblascenec-izdal-smernice-glede-uporabe-piskotkov

Uporabljamo naslednje piškotke:

Obvezni piškotki

Naziv piškotka Vsebina Čas piškotka Izdajatelj
external_no_cache Posredovanje informacij in slik 1 ura VGS Bled

 

Piškotki GoogleAnalytics

Naziv piškotka Vsebina Čas piškotka Izdajatelj
_utma Spremljanje statistike ogledov 2 leti Google
_utmb Spremljanje statistike ogledov 30 min Google
_utmc Spremljanje statistike ogledov Do zaključka seje Google
_utmz Spremljanje statistike ogledov 1/2 leta Google
cc_analytics Štetje različnih obiskovalcev 1 leto Google

 

Piškotki socialnih omrežij

Naziv piškotka Vsebina Čas piškotka Izdajatelj
datr Omogoča všečkanje in deljenje vsebine 2 leti Facebook
locale Statistika ogledov 7 dni Facebook
reg_fb_gate Statistika ogledov Do zaključka seje Facebook
reg_fb_ref Statistika ogledov Do zaključka seje Facebook
cc-social Statistika ogledov 1 leto Facebook
Leave a reply