Odlično na šestem srečanju Wellness & Zero Waste

Študenti Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled so dosegli vrhunske rezultate na tekmovanju Wellness & Zero Waste, ki je potekalo med 17. in 22. marcem 2019 v Casargu, v Italiji.

Šestega tekmovanja Wellness & Zero Waste, ki ga organizira srednja gostinska šola iz Casarga v sodelovanju z regionalno agencijo APAF za strokovno šolanje, se je udeležilo 27 ekip iz 16 različnih evropskih držav. Cilj tekmovanja je promovirati zdravo prehrano, popoln izkoristek in spoštovanje vseh živil.

Ekipo sta vodlila mentorja Jože Zalar in Marijan Lebar, predstavnika v kuhinji sta bila Klementina Košir in Tim Guadagnino, v strežbi pa sta tekmovala Benjamin Pevec in Kristina Požun.

Tekmovanje je potekalo v dveh fazah. Kuhinja je imela štiri ure časa za pripravo trihodnega menija in eno uro in pol za serviranje, strežba pa je postregla štirim gostom cocktail, vino in meni. Tekmovalce so ocenjevali zelo ugledni sodniki, v komisiji je bil tudi Andrea Arienti, sous-chef slavnega Grand Hotela Villa Serbelloni z dvema michelinkama.

Predstavniki blejske šole so tekmovali v torek, istočasno s portugalsko, rusko in italijansko ekipo iz Kaprija. Kristina Požun je za goste in komisijo pripravila odličen cocktail na podlagi slovenskega gina in martinija dryja ter grozdnega in limoninega soka. Benjamin Pevec je gostom odlično predstavil slovenska vrhunska vina; Zelen (Guerila), Stara Brajda (Ščurek) in čokoladno vino (Montis). Slovensko mizo pa sta okrasila z nenavadno dekoracijo, ki je pritegnila pozornost komisije in ostalih gledalcev. Pripravila sta pleten dežnik iz vej, zelene trave in orhidej. 

Kuhinja je gostom in komisiji pripravila tri odlične jedi. Predjed je bila variacija brancina s pomarančo, kumaro in zeleno; za glavno jed račja prsa, na koncu sta postregla svežo sladico iz gozdnih sadežev: Fresh berries mousse. Slaščičarka blejske ekipe je bila Klementina Košir, Tim Guadagnino pa je pripravil hladno ribjo začetno jed, oba kuharja sta sodelovala v pripravi glavne jedi. 

V petek na gala večerji in podelitvi nagrad so nlejski študenti osvojili največ priznanj, kar štiri. Kuhinja in strežba sta se uvrstili na tretje mesto. Slovenski študenti so osvojili tudi priznanje kot najbolj komunikativna in organizirana ekipa in nagrado za najboljšo začetno jed (Variacije brancina). Blejska šola se je uvrstila na drugo mesto. Strežba je prepričala komisijo s svojo strokovnostjo in natančnostjo, kuhinja pa je bila odlična v uporabi modernih kulinaričnih tehnik. Zmagovalci šestega pokala Wellness & Zero Waste so bili Estonci iz Virumaa, z dvema prvima mestoma v kuhinji in strežbi.

Blejska šola je ponovno potrdila, da velja za eno izmed boljših gostinskih evropskih šol, saj je leta 2017 na tem tekmovanju osvojila zlati pokal.

Iskrene čestitke študentom in mentorjema, ki so še enkrat šli iz Bleda med zvezde.

casargo2

IMG 20190323 003944 resized 20190323 124740960

Prispevek pripravil: Tim Guadagnino

 

Leave a reply