Študenti 2. letnika Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled smo skupaj z mentorico mag. Moniko Karan v Festivalni dvorani na Bledu organizirali 1.RIKLIBled POSVET v čast 200 – letnice rojstva Arnolda Riklija. Rikli je v svojem delovanju zelo poudarjal pravilno prehrano kot del zdravljenja. Zato smo se odločili, da študenti skupaj z mentorjema go. Katico Mikelj in g. Jožetom Zalarjem, za udeležence dogodka pripravimo sadni kruh. Že takrat je bil velik poudarek na sezonskosti in lokalnosti, po teh načelih pa bi se vsi morali ravnati še danes. Tudi mi želimo to poudarjati, zato smo uporabili lokalne in sezonske sestavine. Gostom smo želeli ponuditi zdrav prigrizek, ki temelji na Riklijevih načelih, hkrati pa vsebuje sestavine, ki imajo veliko koristnih snovi za delovanje našega organizma. Dogodek se odvija v zimskem času, zato smo se odločili v kruh dodati suho sadje, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Dodali smo tudi orehova jedrca, ki dobro vplivajo na živčni sistem, možgane in koncentracijo, ter suhe fige, ki vsebujejo veliko prehranskih vlaknin ter odlično vplivajo pri utrujenosti, slabotnosti in koncentraciji. Prilagamo pa še recept za izdelavo sadnega kruha v primeru, da bi ga želeli preizkusiti doma.

 

SADNI KRUH

Sestavine:

  • (20 do 24 rezin)
  • 15 dag masla
  • 5 jajc
  • 20 dag sladkorja
  • 25 dag moke
  • pecilni prašek, vanilij sladkor, rum
  • 10 dag rozin
  • 10 dag orehovih jedrc
  • 10 dag suhih fig
  • 10 dag suhih jabolk
  • 10 dag suhih hrušk

Recept:

Rozine preberemo, jih v topli vodi operemo in dobro odcedimo, ožamemo in navlažimo z rumom. Suhe krhlje jabolk in hrušk operemo, narežemo jih na kockice, prav tako fige. Narežemo še orehe. Maslo penasto umešamo, dodamo rumenjake in pol sladkorja ter vanilin. Vse skupaj mešamo, da dobro naraste. Iz beljakov stepemo trd sneg, vanj med stepanjem vtepemo ostanek sladkorja. Umešanju primešamo moko, presejano skupaj s pecilnim praškom. Dodamo še sneg, narezano sadje in orehe. Narahlo premešamo s kuhalnico. Testo zvrnemo v namazan model. Pečemo ga 20 min. pri 140°C, nato pa še 20 do 30 min. pri 160°C. Dobro ohlajeno sladico narežemo na tanke rezine.
Nasvet, suho sadje lahko poljubno zamenjate, po vaši želji. Pomembno je, da ohranite skupno težo sadja v receptu.

Dostopnost

Osrednja vsebina