Škampi
Škampov in avokadov namaz, marinirani škampovi repki, pastinakov čips, kandirana pomarančna lupina, redukcija škampovih oklepov z mandarininim sokom ter melona kuhana v portu
- 0.25 kg škampovih repkov
0.25 kg Philadelphie
0.09 kg masla
0.05 limonine lupinice in sok
koprc svež
sol in poper - Škampov (hladni) namaz: priprava: cca. 15 min
Očiščene škampove repke skuhamo v slanem kropu, jih odcedimo, zmiksamo v multipraktiku in jim dodamo sirni namaz, temperirano maslo, limonin sok in lupinico ter začinimo po okusu.
Tako pripravljen namaz damo v posodico zavijemo v pvc-folijo in postavimo v hladilnik, da se masa ohladi.
Pred serviranjem oblikujemo žličnike v velikosti čajne žličke, lepo garniramo. - 1 cel avokado
0.06 l limoninega soka
malo olivnega olja
sol in poper - Avokadov namaz: priprava cca. 10 min
Avokadu odstranimo meso, damo v mikser in vse sestavine dobro zmešamo skupaj, tako da dobimo gladko maso, po potrebi precedimo. Pred serviranjem damo maso v dresirno vrečko, lepo garninamo. - 0,25 kg škampovih repkov
0.09 l oljčnega olja
malo limonine lupinice in sok
sol - Marinirani škampovi repki: priprava cca. 5 – 7 min
Škampove repke očistimo, tako da jim odstranimo lupino in drobovje. Vse sestavine damo skupaj, limonin sok dodamo na koncu, prav tako solimo tik pred serviranjem.
Lepo garniramo. - pastinak
olje za cvrtje
sol - Pastinakov čips: priprava 10 – 12 min
Pastinak operemo, olupimo in narežemo na zelo tanke rezine, če imamo na voljo salamoreznico, jo uporabimo. Olje segrejemo na 140-150°C in ocvremo pastinak. Ko je zlato rumen oz. hrusta vzamemo iz olja in položimo na papirnato brisačko, da popije odvečno olje, solimo. - cela bio pomaranča
0.1 kg sladkorja
0.1 l Vode
malo cimeta- mleti -
Kandirana pomarančna lupina: priprava 12 min
Pomarančo dobro operemo olupimo in lupino narežemo na tanke rezance skuhamo v vodi, ki smo ji dodali sladkor in cimet. Ostalo pomarančo lepo narežemo in serviramo na krožnik svežo. - škampovi oklepi, ki so nam ostali.
0.05 kg šalotke
0.1 l belega vina
mandarinin sok
0.1 l vode
0.01 kg masla
sol -
Redukcija škampovih oklepov z mandarininim sokom: priprava 15 min
Na oljčnem olju prepražimo lupine, jih odstranimo in na tej isti maščobi prepražimo šalotko, zalijemo v vinom in reduciramo do sirupa. Dodamo lupine in vodo, spet reduciramo do željene teksture. Na koncu dodamo sok mandarine začinimo in lahko malo zgostimo s škrobom. Precedimo in nalijemo v majhen 0,03 dl kozarček, da lahko gost poizkusi. - 0.5 kg melone
0.1 l porta
0.05 kg sladkorja
malo soli -
Melona kuhana v portu: priprava 15 min
Melono oblikujemo v kroglice. Naredimo svetlo karamelo, dodamo melono na hitro popečemo in zalijemo z vinom. Kuhamo, da melona postane mehka. Omako pa reduciramo, da se zgosti in jo ohladimo.Redkvice in svež koprc nam bosta služila kot dekoracija.