Študent Rok Žurman je zastopal Slovenijo na EYCA tekmovanju na Irskem

Rok Žurman je 25. in 26. novembra 2018 zastopal Slovenijo na tekmovanju European Young Chef Award (EYCA) na Irskem in se uvrstil med prvih pet.

Nagrado European Young Chef Award (EYCA) podeljuje International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT). Namen tekmovanja je okrepiti vezi med regijami, članicami platforme IGCAT preko mladih kuharskih mojstrov, s spodbujanjem kulinaričnih inovacij ob uporabi tradicionalne kuhinje in lokalnih pridelkov. Tekmovanje poteka med 11 državami, Španija, Portugalska, Danskas, Italija, Latvija, Irska, Nizozemska,  Romunija, Grčija,  Finska in Slovenija.

V posameznih državah so najprej potekala predtekmovanja, ki je pri nas potekalo na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Tekmovanja so se udeležili trije študenti in dijaki,  ki so se morali izkazati v pripravi modificirane jedi iz lokalnega okolja od koder prihajajo. Strokovno komisijo pod vodstvom dr. Janeza Bogataja je najbolj prepričal Rok Žurman, ki je v svoj krožnik vključil bohinjsko postrv in raznolike lokalne pridelke.

Rok Žurman je tako v Galwayu na Irskem 25. in 26. novembra zastopal Slovenijo na prestižnem evropskem tekmovanju. Med desetimi finalisti se je na tekmovanju uvrstil med prvih pet ter postal mladi kuharski mojster ambasador IGCAT.

Prejem potrdila Regionalni ambasador IGCAT

Žurman certifikat

 

Kaj je o tekmovanju povedal Rok Žurman?

Kot študent Višje šole za gostinstvo, velnes in turizem na Bledu, sem se udeležil kuharskega tekmovanja European Young Chef Award 2018, ki se je odvijalo na Irskem v mestu Galway. Tekmoval sem pod mentorstvom g. Jožeta Zalarja, kot spremljevalka in organizatorka s slovenske strani je z nama potovala tudi ga. Mojca Polak iz Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Na tekmovanju je bilo udeleženih 10 tekmovalcev iz različnih evropskih držav (Nizozemska, Finska, Danska, Grčija, Portugalska, Katalonija, Italija, Romunija, Irska in Slovenija). Tekmovalci smo bili selekcionirani iz posameznih držav, z predtekmovanjem. Tekmovanje se je odvijalo v dveh delih. Prvi del tekmovanja je bila priprava tradicionalnega recepta iz regije, v mojem primeru Bohinj. Drugi del pa modernizacija tradicionalne jedi. Namen tega tekmovanja je bil, z lokalnimi sestavinami predstaviti regijo.

Za tradicionalni jed sem pripravil: file Bohinjske zlatovčice (Zupan) v tradicionalni moki trdinki, pražen krompir z bohinjsko mastjo in pesino solato.

Kot moderno jed sem moral v dveh urah in pol pripraviti: file Bohinjske zlatovčice (Zupan) v tradicionalni moki trdinki, pesin pire, espumo Bohinjske skute in hrena, pečen krompir z zelišči, krompirjev prah, ajdova spužva, glaziran brstični ohrovt in zeliščno olje.

Prva tri mesta so zasedli predstavniki Grčije (3.), Romunije (2.) in pa Danske (1.) Kljub rezultatu, sem s svojim delom zelo zadovoljen, kot z jedjo, kot tudi z predstavitvijo Bohinja, tradicionalnih izdelkov iz Bohinja in naše višje šole na Bledu. Spoznal sem veliko novih ljudi, okusov in različnih pristopov dela v kuhinji. Tekmovalci so bili izkušeni, nekateri delajo celo v Michelinovih zvezdicah. Kakorkoli že, dobil sem še eno dobro kompetenco ob iskanju dela v prihodnosti. Postal sem tudi ambasador Slovenije, kar pomeni podpornik lokalnih sestavin, receptov, inovativnosti, bolj zdravega prehranjevanja itd.

Zahvaljujem se VSŠ Bled in Slovenski turistični organizaciji (STO), da so mi omogočili udeležbo na tem tekmovanju, Jože Zalarju in Mojci Polak za podporo.

 

Skupaj z mentorjem Jožetom Zalarjem

Zalar in Zurman compressed

 Krožnik

Kroznik compressed

Leave a reply