Tamara Lužar odlična tretja v Franciji

Študentka drugega letnika Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled Tamara Lužar se je 16. marca udeležila mednarodnega tekmovanja Olivier Roellinger v mestu Dinard na severu Francije.

Tekmovala je v kategoriji strežba, kjer je morala pokazati tudi veliko znanja o trajnosti in ohranjanju rek, morskih ekosistemov ter oceanov. Zasedla je odlično tretjo mesto in strokovno žirijo prepričala s samozavestnim nastopom v angleškem jeziku ter s pripravo toplo dimljene postrvi Ribogojstva Goričar s Podbočja na Dolenjskem v kombinaciji s hrenovo peno, osočnikom ter drobnjakovim oljem. Poleg hladne predjedi je sodnikom pripravila mešano pijačo iz francoskega gina in mineralne vode ter slovenskega žajbljevega likerja in bezgovega sirupa.

Tekmovanje je obsegalo 6 kategorij: priprava jedi pred gostom, priprava mešane pijače pred gostom, sestava in predstavitev ribjega menija ter priporočanje slovenskih vin, sodelovala je s francoskim študentom in predstavila njegovo jed pred strokovno žirijo, predstavila je v Sloveniji poznane morske ribe, njihovo ohranjanje, uporabo in pripravo. Velik poudarek pa je bil na zadnji kategoriji, kjer je morala študentka pred organizatorji tekmovanja zagovarjati trajnostni ribolov, zakaj je izbrala toplo dimljeno postrv, kako je le-ta trajnostno vzgojena ter predstaviti ribogojstvo in ribištvo v Sloveniji.

11. tekmovanje je potekalo pod pokroviteljstvom mednarodnega združenja Ethic Ocean, ki strmi k ohranjanju oceanov in njihovih naravnih virov ter trajnostnim ulovom. Pobudnik tekmovanja je Olivier Roellinger, priznan francoski chef ter nosilec dveh Michelinovih zvezdic.

Tamara je tekmovala pod mentorstvom inštruktorja Zorana Jozića, Davorja Družinca, vodja kuhinje v šolskem hotelu Astoria na Bledu, predavatelja kuharstva Jožeta Zalarja in predavateljice angleškega jezika Cilke Demšar ter direktorja VSŠ Bled mag. Petra Mihelčiča.

 

 

Leave a reply