Tina Hiti

Lastnica turistične agencije Private Guide Slovenia, diplomantka Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled 1998.

Da bom enkrat turistična vodnica, sem vedela že od malih nog. Vedno sem rada nastopala, zanimale so me različne kulture, rada sem se preizkušala v znanju tujih jezikov in najlepše mi je bilo vedno na poti. S starši smo prepotovali veliko Evrope, sama pa sem potem odkrivala še kotičke po Ameriki, Mehiki, Kanadi, Aziji, Avstraliji in Afriki. Ni lepšega kot to, da si pripraviš potovalko in odideš na pot. Potovanja bogatijo, a najbolj od vsega odpirajo obzorja in rušijo meje in prepričanja v naših glavah.

Bila sem prva generacija študentov blejske višje šole. Takrat smo se šolali na več lokacijah, včasih je bila prava logistika ujeti predavanja, saj si iz Radovljice moral priti na Bled in potem spet nazaj. Iz tega se je rodilo ogromno zgodb, na katere se z bivšimi sošolci in sošolkami radi spomnimo in se zraven tudi dobro nasmejemo. Skupaj s predavatelji smo se vsi učili in prišli do konca študija. Sama sem diplomirala kot prva študentka višje šole smeri turizma in počasi so se moje dolgoletne želje po delu v turizmu začele uresničevati. Že pred tem sem se veliko ukvarjala s turističnim vodenjem, animacijo in predstavniškim delom, sedaj pa so mi bile odprte tudi poti v izobraževalne vode. Po končanem študiju na Bledu sem pričela z delom laborantke predmeta Dopolnilne turistične dejavnosti, ki sva ga skupaj z bivšim ravnateljem g. Janezom Šolarjem, kot nosilcem predmeta, postavila na noge in ga skupaj oblikovala. Program je bil enkraten, študentje so skozi praktično delo spoznavali delo turističnega vodnika, animatorja, predstavnika, kongresnega organizatorja in organizatorja športnih prireditev. Sodelovali smo na odmevnih projektih kot na primer Šahovska olimpijada, Svetovno prvenstvo v mešanju pijač, Olimpijske igre mladih EYOF, Pokal Planica in Vitranc, prvenstva v biatlonu, idr. Tako pridobljena znanja so bila študentom vedno v veliko pomoč in obenem tudi odskočna deska za nadaljnjo karierno pot. Zame osebno pa je bilo v veliko veselje spremljati pot nadebudnih mladih študentov, s katerimi so se skozi delo na projektih in potem skozi leta oblikovala prava prijateljstva. Prav prijateljstva, življenjski sopotnik in pridobljene izkušnje pa so tisto, kar mi vedno znova vzbudi spomin na VSŠ Bled.

Poleg dela v šoli pa se mi je v letu 2000 izpolnila tudi moja dolgoletna želja – postati vodnica na potovanjih po celotni Evropi. Začela sem sodelovati z ameriško agencijo Rick Steves Europe, eno izmed najbolj priznanih svetovnih turističnih agencij za področje Evrope s sedežem v Seattlu, ZDA. V začetku je bil obseg dela dokaj majhen, vodila sem nekje 3-4 ture letno, potem pa se nam je povpraševanje začelo močno povečevati in odločila sem se, da se temu poslu popolnoma posvetim. V letu 2010 sem odprla svojo turistično agencijo Private Guide Slovenia in preko nje vodila potovanja za agencijo Rick Steves Europe po celi Evropi, obenem pa organizirala individualna potovanja in obiske širom Slovenije. Delo turističnega vodnika je zame nekaj najlepšega, kar lahko počnem na področju turizma. Na eni strani imaš vedoželjne goste, na drugi pa sebe, ponosnega na to, da si prav ti tisti, ki lahko ljudem pokaže ta lep svet. Na vodenjih so se mi odprle oči za razne kulture, drugačnosti, kulinariko, običaje obenem pa lahko vsakodnevno uporabljam znanje tujih jezikov, ki mi marsikje odprejo vrata. Čeprav ima delo vodnika včasih izredno mladostniško konotacijo, se mi zdi, da se premalokrat vodilni na položajih (tudi v turizmu) zavedajo, kako pomemben ambasador je turistični vodnik za določeno državo: je prvi in velikokrat edini stik z obiskovalci, je promotor države in informator obenem, je enciklopedija na dveh nogah, je zdravnik, psihiater in terapevt, velikokrat pa postane tudi dober prijatelj ljudi, ki jih je vodil. Verjetno ni veliko poslov na tem svetu, kjer te gostje na koncu dneva objamejo in ti rečejo: “Hvala, spremenila si mi življenje na boljše in moj pogled na svet.”

Poleg vodenja sem v letu 2009 sodelovala tudi pri snemanju dokumentarne oddaje Best of Slovenia, ki je bila predvajana po celotnih ZDA preko javnega kanala PBS, obenem pa je oddaja brezplačno na voljo tudi na kanalu You Tube. Že vse od začetka sodelovanja z ameriško agencijo pa sem prisotna tudi kot raziskovalka pri oblikovanju potovalnih priročnikov – vodičev: Rick Steves Slovenia – Croatia ter Rick Steves Eastern Europe. Vsakoletna gostovanja na seminarjih v ZDA so prinesla tudi sodelovanja na javnem radiu – tam govorim o različnih tematikah zanimivih za ameriško javnost. Poleg sodelovanja z Rick Steves agencijo, pa sem že deset let odgovorna za vsa potovanja in vodenja po Evropi za zvezo ACHA (American College Hockey Association), skupaj z agencijo Clever Dever Wherever pa sooblikujem večdnevne itinerarije po Sloveniji in jih tudi vodim. Z znanjem s poti sem obogatila tudi programe svoje turistične agencije Private Guide Slovenia, idej za prihodnost pa tudi ne zmanjka. Več na : www.pg-slovenia.com)

Leave a reply