Tudi naša šola podpira lokalno

V petek, 27. avgusta smo tudi mi sodelovali na pomembnem dogodku na Brdu pri Kranju, kjer je Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj v okviru omrežja FOOD CORRIDORS, skupaj s partnerji, izvedla posvet z naslovom Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami – izziv in priložnost za slovenski turizem. Glavni namen posveta je bilo izpostaviti gastronomijo kot  vedno bolj prepoznaven del slovenskega turizma, ki skupaj z lokalnimi ponudniki hrane nudi unikatne zgodbe in doživetja.

V prvem delu posveta so svoje prispevke predstavili minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek, mag. Marjan Hribar, direktor JGZ Brdo, dr. Bor Rozman, direktor občinske uprave Mestne občine Kranj, Rok Šimenc, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj, Gašper Kleč, direktor Razvojne agencije Sora, direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak in dr. Janez Bogataj. Vsi so poudarjali pomembnost tovrstnih projektov in dogodkov, pomen povezovanja med vsemi deležniki in velik pomen pridelave in predelave lokalne hrane.

V drugem delu strokovnega posveta so mag. Darko Ferčej, Klemen Langus, Tomaž Bolka, Marcela Klofutar in Uroš Štefelin predstavili dobre prakse s področja povezovanja lokalnih ponudnikov hrane in lokalnih gostincev, ki skupaj soustvarjajo kulinarične zgodbe.

V okviru predstavitev je bilo izpostavljeno tudi kar nekaj izzivov, ki se odpirajo na tem področju, eden ključnih je tudi kadrovski.

Na posvetu sta s predstavitvijo svojega koktajla sodelovala tudi študenta naše šole, Lara Podlesnik in Balša Mićković. Goste sta navdušila z dvema koktajloma Lokal’c in Ta mlad, v katerih sta v duhu posveta uporabila le lokalne sestavine. Delavnico priprave lokalnih koktajlov sta izvedla tudi v nedeljo, 29.8.2021 na Dnevu domačih dobrot na Brdu. Od 10. do 16. ure je potekala tržnica lokalnih pridelkov z Gorenjske in širše.

 

 

 

Leave a reply