Zmagovalna sladica na tekmovanju AEHT v Londonu 2016
Jogurtov mousse z jagodami in biskvitom kremnega sira
- 0,5 dcl navadnega jogurta
0,5 dcl stepene sladke smetane
lupinica 1/2 limone
20 g sladkorja
1 list želatine - Jogurtov mousse
Želatino namočimo v ledeni vodi. Sladkor, limonino lupinico in jogurte segrejemo na 50 stopinj in v njem stopimo želatino. Ohladimo in vmešamo stepeno sladko smetano. 2 žlici moussa si prihranimo. Mousse nabrizgamo v silikonske modelčke (pol krog) in zmrznemo. - 20 g jagodnega pireja
20 g jagod - Jagodna sredica
Jagode narežemo na majhne kocke, zmešamo s pirejem.
Mousse vzamemo iz zamrzovalnika. Z žlico naredimo luknjo na sredini in vlijemo jagodno sredico. Prekrijemo s preostankom moussa in popolnoma zamrznemo. - 50 g bele čokolade
- 80 g sladke smetane
2 g želatine - Glazura iz bele čokolade
Belo čokolado stopimo. Želatino namočimo in jo nato stopimo v segreti smetani. Vmešamo v stopljeno čokolado.
Zmrznjen jogurtov mousse vzamemo iz zamrzovalnika in ga oblijemo s čokoladno glazuro. Pustimo, da se odtali.
- 40 g kremnega sira
30 g masla
30 g sladkorja v prahu - 1 jajce-ločeno
- 1 žlica moke
3 g pecilnega praška
1 čajna žlička mletega cimeta - Biskvit iz kremnega sira
Kremni sir, maslo, sladkor v prahu in rumenjak penasto stepemo. Iz beljaka stepemo trd sneg. Sneg vmešamo v mešanico kremnega sira in dodamo moko s pecilnim praškom. Pripravljeno testo razdelimo na dva dela. V polovico vmešamo še cimet v prahu. Vlijemo v majhne modelčke in pečemo na 180 stopinj 25 minut. Ohladimo. - 40 g moke
10 g cimeta
20 g sladkorja
30 g masla -
Cimetov crumble
Vse sestavine skupaj zgnetemo v drobtine. Pečemo na 180 stopinj 8 minut. Ohladimo. - 200 g malinovega pireja
20 g sladkorja
1 g agar agarja -
Malinov coulis
Malinov pire segrejemo. Sladkor in agar agar zmešamo in vmešamo v malinov pire. Zavremo. Ohladimo. Ohlajen coulis zmiksamo s paličnim mešalnikom in uporabimo. - 1 dcl sladke smetane
30 g jagodnega pireja -
Jagodna krema
Sladko smetano stepemo in vmešamo stopljen jogodni pire.
- 6 malin
1 dcl vode
50 g sladkorja
2 vejice mete - Maline
Vodo, sladkor in meto zavremo. Ko zavre, kuhamo še 4 minute. Ohladimo. V ohlajen sirup pomočimo maline in jih nato odcedimo na rešetki. - Metina pena
Iz preostanka metinega sladkornega sirupa, ki je ostal pri mariniranju malin naredimo peno. V sirup vmešamo še 10 g lecitina in spenimo s paličnim mešalnikom.Za garniranje potrebujemo še metine vršičke in dekoracijo iz temne čokolade.