Zmagovalno na AEHT v Belgiji

VSŠGT Bled že leta uresničuje svoj moto. “Z Bleda. Med zvezde.”
Tudi letos so študenti te šole posegli v evropski vrh gostinstva in turizma na 30. Tekmovanju AEHT v Oostendu (Belgija). Prejeli so kar šest medalj: eno bronasto, tri srebrne in dve zlati.


Ponosni smo na vse naše dobitnike odličij in njihove mentorje. Zmagovalci so:

 

·        Maruša Lampič, 1. mesto v kategoriji RECEPCIJA (mentorica mag. Tadeja Krašna),
·        Rok Žurman, 1. mesto v kategoriji DEKATLON (mentor Jože Zalar mag.turiz.),
·        Nina Malej, 2. mesto v kategoriji TURISTIČNA DESTINACIJA (mentorica dr. Boža Grafenauer),
·        Grega Potočnik, 2. mesto v kategoriji KULINARIČNA ARTISTIKA (mentor Jože Zalar mag.turiz.),
·        Laura Brence Urh, 2. mesto v kategoriji BARMANSTVO (mentor mag. Peter Mihelčič)
·        Laura Brence Urh, 3. mesto v kategoriji TOČENJE PIVA (mentor mag. Peter Mihelčič)

Še na kratko o AEHT: mednarodna nevladna organizacija s svetovalnim statusom pri Svetu Evrope, ustanovljena leta 1988. Je združenje evropskih šol s področja turizma in hotelirstva, ki skrbi (predvsem na različnih dogodkih, ki jih vsakoletno organizirajo) za izmenjavo informacij, dobrih praks, študentov in predavateljev. http://www.aeht.eu/en/presentation-of-the-aeht

Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled je bila ustanovljena leta 1996 kot prva višja gostinska strokovna šola v Sloveniji. Od takrat je študij uspešno zaključilo preko tisoč štiristo diplomantov. Med njimi je veliko najuspešnejših in priznanih slovenskih gostinskih, hotelirskih in drugih turističnih delavcev.  
Velik interes za študij na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem na Bledu dokazuje, da se je šola v preteklem obdobju uspešno razvijala ter ohranila visok ugled med mladimi ter v strokovni javnosti. https://www.vgs-bled.si/
Za več informacij: Iztok Sila, iztok.sila@vgs-bled.si, 041-338-445


KAJ SO PO TEKMOVANJU  IZJAVILI MLADI ŠAMPIONI?

Maruša Lampič, kategorija recepcija (mentorica mag. Tadeja Krašna):

Tekmovanje AEHT je neverjetna izkušnja v življenju vsakega ambicioznega študenta.
Zelo sem vesela, da sem v sklopu šole lahko sodelovanja pri tako velikem projektu.
Ključni del tekmovanja je zagotovo druženje in navezovanje stikov s sovrstniki iz celotne Evrope. Sodelovanje znotraj tekmovalne ekipe je eden izmed glavnih razlogov za dosežen uspeh.
Kar se tiče kategorije recepcija, pa lahko povem, da največjo težo odtehtajo delovne izkušnje in strokovno praktično usposabljanje. Reševanja problemov gostov se preprosto ne da naučiti iz knjige. Te izkušnje sem pridobila preko VSŠGT Bled in strokovne prakse v Hotelu Union v Ljubljani.
Iskreno sem hvaležna šoli, ki mi je ponudila priložnost, da dokažem svoje sposobnosti na višji ravni znanja. Prav tako gre zahvala tudi vsem zaposlenim na recepciji hotela Union, saj so skozi preteklih nekaj let pravzaprav tudi oni bili moji mentorji in moj vzgled.

Rok Žurman, tekmovanje dekatlon (mentor Jože Zalar mag.turiz.):

Na mednarodnem tekmovanju AEHT si primoran, sodelovati z enim ali dvema sotekmovalcema iz druge države. Dekatlon je tekmovanje, kjer se kažejo kuharske veščine (rezanje, filiranje, emulzija…). Skupaj smo izdali glavno ribjo jed za šest oseb – file trilje, belgijske kozice, dagnje, turniran krompir z rumenjakom in pommeduchejom, peteršiljeva korenina, brstični ohrovt, zeliščna majoneza, ribja omaka s temnim pivom.
Organizacija in kuharske veščine sta bila glavna faktorja tekmovanja. Strpnost in prevzem vloge vodje je bil ob dveh ženskah, kjuč do uspeha. Zahvala gre predvsem mentorju Jožetu Zalarju, za njegovo zaupanje in strokovno vodenje skozi priprave in tekmovanje.

Nina Malej, tekmovanje turistična destinacija (mentorica dr. Boža Grafenauer):

Tekmovanje v turistični destinaciji je izvrsten pokazatelj znanja, ki ga pridobiš med študijem, zelo pomembna pa sta tudi inovatinost in teamwork. Tekmovalci smo bili razdeljeni v skupine po tri študente/dijake, sestaviti pa smo morali 3-dnevni paket v Flandriji, za različne ciljne skupine. V skupino sem dobila mlajšega dijaka iz Italije in dijakinjo iz Portugalske, zato domišljija ni bila problem. Moja naloga je bila povezati ideje, voditi sotekmovalca skozi priprave na tekmovanje, skupno pa smo morali v 15 minutni prezentaciji našega paketa (Explore your senses – elderly tourists) prepričati sodnike, zakaj je naš paket najboljši. Mislim, da je srebrna medalja je pokazatelj, da nam je uspelo.

Gregor Potočnik, tekmovanje kulinarična artistika (mentor Jože Zalar mag.turiz.):

Kulinarična artistika je tip tekmovanja v katerem sodelujejo trije člani, ki so naključno izbrani v tim. Zelo sem ponosen, da sem letos bil jaz tisti, katerega je šola izbrala za to kategorijo. Med pripravami na tekmovanje me je mentoriral Prof.mag. Jože Zalar. Kot glavno sestavino smo morali uporabiti pivo, čokolado in tradicionalne Belgijske vaflje na slan način. V moj tim sem dobil dijaka iz Luksemburga Jima in dijakinjo iz Italije Luno. Že prvi trenutek smo se ujeli in naredili plan ˝igre˝.  V brifingu ki je trajal dve uri smo dorekli kaj bomo delali za finger food (obrok, ponavadi predjed, katerega se je poje v enem ali dveh grižljajih) kot glavna jed pa smo pripravili telečja lička z omako iz rdečega vina in čokolade, pire cvetače, vaflji, glazirano zelenjavo in oljčno olje.
V sklopu mojega tima smo odlično sodelovali prav tako pa navezali močne stike. Zelo sem bil vesel rezultata, kajti vložili smo veliko dela in truda.
Zahvalil bi se rad mentorjem za vso podporo in šoli, ki nam omogoča tekmovanja na taki ravni.
Hvala vsem! Prvi obisk Belgije si bom zapomnil po lepih spominih…

Laura Brence Urh, tekmovanje barmanstvo in točenje piva (mentor mag. Peter Mihelčič):

Izredno zanimivo mednarodno tekmovanje s poudarkom na mednarodnih prijateljstvih in timskem delu. Poseben izziv predstavlja sotekmovalec, s katerim sodeluješ in kreiraš ideje minuto za tem, ko se spoznaš. V mojih očeh zelo prijetna izkušnja, za katero sem hvaležna svojim mentorjem in šoli.

Leave a reply