Kulinarični dogodek Ta dobra stara kuha na Dvorcu Visoko

4. marca 2022 so študentje VSŠ Bled v sodelovanju z Zavodom Poljanska dolina izvedli gastronomsko-kulinarični dogodek “Ta dobra stara kuha”.

Namen dogodka je ohranjanje gastronomsko kulturne dediščine Poljanske doline in Dvorca Visoko. Študentje so ob mentorstvu predavatelja Jožeta Zalarja in inštruktorja Zorana Jozića pripravili večerjo na osnovi receptov iz kuharske knjige Ta dobra stara Kuha avtorja gospoda Pavleta Hafnerja.

Pripoved o visoški kuhinji gospod Pavle Hafner začne globoko v preteklosti, ko je na dvorcu Visoko gospodarila njegova prababica Ana Hafner, rojena Kalan. Najstarejši sin Anton se je kasneje odločil vse skupaj prodati Ivanu Tavčarju, saj si je raje izbral študij na Dunaju. V knjigi je Pavle Hafner zbral veliko receptov, značilnih za Poljansko dolino in celotno Škofjeloško regijo. Visoška kuhinja je bila vezana predvsem na lokalne produkte. Kuharskih knjig takrat praktično ni bilo, recepti so prehajali iz roda v rod in Ana Kalan jih je natančno zapisovala,« je pojasnil Hafner v svoji knjigi. Pavle Hafner je v enem od intervjujev povedal, da ga veseli, da obstaja zanimanje, da bi na Visokem spet stregli jedi, pripravljene po starih hišnih receptih, ki bi jih seveda prilagodili sedanjemu času.

Točno to so želeli doseči tudi študentje VSŠ Bled. Zako so iz lokalnih sestavin (Kmetija Galjot – Lahovče, Kmetija Demšar – Srednja vas, Kmetijstvo Čadež – Delnice, Poljane, Kmetija Pustotnik) pripravili:
ocvirkovco,
– drobnjakove štruklje v kokošji juhi,
– pečen svinjski trebuh, janeževo omako, klobaso v vinu, krompirjevko, pečeno kislo zelje in koreničje,
– pečena jabolka z medom na orehovem biskvitu in vinskim šodojem,
– sire kmetije Pustotnik. 

Dogodka so se udeležili tudi župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež, direktor Zavoda Poljanska dolina Tomaž Trobiš, državni sekretar za nacionalno varnost, gospod Žan Mahnič, slovenski etnolog dr. Janez Bogataj ter direktor VSŠ Bled mag. Peter Mihelčič.

 

Foto: Urša Cvilak, Miha Prijatelj

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a reply