Študenti na muzejskem vlaku pomagali (d)oživljati zgodovino

Približno 30 študentov Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled je sobotni dan, 13.5.2017, polepšalo 287 potnikom muzejskega vlaka, ki so se z Bleda odpravili na Primorsko in se pripeljali nazaj na Bled. Izvedli so namreč z nagrado Snovalec nagrajen študentski projekt, ki so ga pripravili v okviru obvezne prakse.

Zasluga blejskih študentov Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled (VSŠGT) je, da so se v soboto gostje muzejskega vlaka vrnili za več kot 100 let v zgodovino, ob tem pa uživali v bogati kulinarični ponudbi. Zjutraj, ko so se na blejski železniški postaji krepčali z masounikom (mlečna planšarska jed z Gorenjskega in Primorskega) in ajdovimi žganci, je bohinjsko progo v družbi blejskega župana Janeza Fajfarja slovesno odprl ‘dvojnik’ prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Najprej je prerezal trak, potem pa goste povabil na kulinarično popotovanje z muzejskim vlakom pod taktirko blejskih študentov.

Zamisel o kulinaričnem popotovanju z muzejskim vlakom so blejski študentje po besedah vodje šolske ekipe študentke Ede Dobrilovič oblikovali in dopolnjevali vse šolsko leto. »Ko smo se peljali z muzejskim vlakom, smo ugotovili, da na njem manjka kulinarična ponudba, da se gostje lahko okrepčajo le s prigrizki, kot sta čips in smoki.« Namesto teh so zasnovali tradicionalne jedilnike in ob zadovoljstvu gostov poskrbeli še za ohranjanje tradicije. »Najpomembneje je, da izlet izpeljemo, kot smo si zastavili. Pripravljeni smo tudi na improvizacijo, kar je pri takšnih zadevah nujno,« pa je dogajanje komentirala mentorica študentov VSŠGT Bled mag. Darja Radić. »Miselnost, da so mladi leni in neustvarjalni, naši študentje zavračajo. Zelo so predani svojemu delu, brez ostrih besed in slabe volje. Ob pripravah na izlet so ves čas hodili na predavanja in izpite, mnogi tudi na tekmovanja,« dodaja.

Najpomembnejši kazalnik uspešno izvedenega projekta so bili zadovoljni gostje; teh se je v muzejskih vagonih trlo in prizadevanj študentov kar niso mogli prehvaliti. »Tudi mene so zelo presenetili. S pomočjo mladih sem doživel pomemben del slovenske zgodovine. Lepo je videti, da cenijo tisto, kar imajo na svojih dvoriščih,« jih je pohvalil John Yang iz Kanade, eden od sobotnih potnikov.

Da je projekt uspel, pa so prepričani tudi vsi, ki so v njem sodelovali. »Študenti so prvo vožnjo odlično izpeljali. Kot mentorica sem ponosna, da sem lahko delala z njimi,« je dejala Radićeva in dodala, da bodo zdaj projekt in njegovo izvedbo skupaj podrobno ovrednotili. Zadovoljni pa so tudi naročniki – podjetje ABC Rent a Car in turizem. »Načrtujemo nadaljevanje sodelovanja, v prihodnjem letu naj bi izvedli vsaj šest podobnih voženj,« pravi Ajda Perko, vodja oddelka za turizem. Sicer pa je povezovanje te šole z gospodarstvom že utečena praksa, pravi direktor VSŠGT mag. Janez Damjan. »Dijake izobražujemo za delo v turizmu, zato je pomembno, da tisto, kar se naučijo v šoli, izpeljejo tudi v praksi.«

 

Vir: Dnevnik.si – Mladi na muzejskem vlaku pomagali (d)oživljati zgodovino

Leave a reply